Észak-Koreának több mint száz atomlétesítménye van

Észak-Koreának legalább 104 olyan létesítménye van, amely kapcsolatban áll atomprogramjával – közölte pénteken a KBS dél-koreai televízió.

A KBS hozzájutott a Dél-Korea és az Egyesült Államok kormánya rendelkezésére álló, atomlétesítményeket tartalmazó listához.

Közülük az atomfegyverek leszerelése keretében az Egyesült Államok  negyvennek a bezárását követeli.  Közöttük van egyebek mellett 15 kutató- és ellenőrző intézet és nyolc uránkitermelő üzem.

Ezek többsége Jongbjon térségében, valamint Phenjan elővárosában és Hvanhedo tartomány Phjonszan járásából található.

Korábban a dél-koreai és amerikai médiumok többször is közöltek elszigetelt adatokat az ilyen objektumokról. Ugyanakkor ez volt az első konkrét tudósítás a hasonló létesítmények számáról és földrajzi elhelyezkedéséről.

Február 28-án Hanoiban tartott csúcstalálkozóján Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető nem tudott megállapodni Phenjan atomlétesítményeinek leszereléséről, és nem írták alá a párbeszéd folytatásáról szóló közös nyilatkozatot sem.

Közölték, hogy a találkozón az Egyesült Államok több tucatnyi atomlétesítmény bezárását követelte, míg a phenjani vezetők ragaszkodtak ahhoz, hogy csak a jongbjoni kutatóintézetet szerelik le.