Volt EU-hivatalnokok lobbiznak a palesztin államiságért

Több mint 30 egykori magasrangú bürokrata kéri az EU vezetését, hogy szálljon szembe a Donald Trump amerikai elnök által elképzelt béketervvel, amely a legújabb jelentések szerint valószínűleg az egyállami rendezésről szólhat.

„Izrael és a megszállt palesztin területek helyzetének rendezése egyenlőtlen jogalapú, egyállami megoldás irányába halad. Ez nem folytatódhat, sem Izrael, sem a palesztinok, sem Európa számára”

— fogalmazott a brit Guardianben megjelentetett hivatalos levél, melyet 37 volt diplomata, külügyi szakember és miniszter írt alá. A levél aláírói arra kérik az EU jelenlegi vezetését, hogy utasítson el minden tervet, amely ellentétes a szervezet elveivel — erről tudósított az i24NEWS.

fotó: EPA/MICHAEL REYNOLDS

A politikusok elsősorban arra tettek utalást, hogy Donald Trump közel-keleti rendezési tervéről hetek óta sejteni lehet, az elnök által „évszázad egyezségének” is nevezett megoldási javaslat Izraelnek kedvezhet jobban. Erről mi is beszámoltunk korábban.

Trump hatalmas összeget fizetne az egyállami megoldásért

Sok milliárd dollárral, a palesztin menekültek „állampolgárosításával” és a közel-keleti térkép átrajzolásával kivitelezné az „évszázad” béketervét Donald Trump amerikai elnök, melynek bejelentése már a küszöbön áll – egy libanoni lap értesülései szerint.

A palesztin jogokért aggódó európai politikusok szövetsége úgy véli, hogy amennyiben az amerikai elnök tervei válnak valóra, az a régióra nézve csak tovább súlyosbíthatja az évtizedek óta tartó konfliktust. Levelükben arra is utalást tettek, hogy ismereteik szerint a döntésre hamarosan sor kerülhet, ezért elengedhetetlen az EU haladéktalan kiállása a kétállami megoldás mellett.

Közben a Washington Post arról cikkezett a hétvégén, hogy Trump két éve érlelődő rendezési javaslatában alighanem az egyállami megoldást favorizálja. Erről már korábban is voltak találgatások, most azonban a lap megerősítette, hogy a régió más arab államait is érdekeltté tevő, nagy gazdasági fejlesztési ajánlatért cserébe Trump az egyállami megoldást várná el.

A lap szerint a szuverenitás helyett az autonómiát fogják hangsúlyozni a rendezési javaslatban, és mindezt akár még ebben a hónapban be is jelenthetik. A cikk arra is kitér, hogy az amerikai vezetés nem akarja elhamarkodni rendezési tervének közlését, és megvárja, amíg feláll az új izraeli kormány, amelyre még májusig minden bizonnyal várni kell.