Londonban lesz a Malajziától elvett paraúszó-világbajnokság

A döntés azután született, hogy az ázsiai ország kitiltotta Izrael sportolóit a versenyről — írja az MTI.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) Londonnak ítélte az idei paraúszó-világbajnokság rendezési jogát, amelyet korábban elvett Malajziától, miután az ország kitiltotta a versenyről az izraeli sportolókat.

Malajzia lakosságának több mint fele a muzulmán vallást gyakorolja, s az országnak nincs diplomáciai kapcsolata Izraellel. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az illetékesek januárban jelentették be, hogy nem engedik indulni a világbajnokságon az izraeli versenyzőket.

A maláj külügyminiszter akkori bejelentése szerint minden nemzetközi eseményről kitiltották a zsidó állam sportolóit.

„A kabinet döntése értelmében Malájzia nem fog olyan rendezvényt szervezni a jövőben, ahol Izrael bármely képviselője részt venne”

— fogalmazott Saifuddin Abdullah.

A világbajnokságra — amely a jövő évi tokiói paralimpia kvalifikációs eseménye is egyben — augusztus 4. és 29. között került volna sor Kuching városában. A brit főváros azonban kicsit csúsztatva, szeptember 9. és 15. bonyolítja majd le az eseményt.

Az IPC elnöke, Andrew Parsons azt mondta, nem tud elég hálás lenni a londoni főpolgármesternek és a helyi sportági szövetségnek azért, hogy ilyen rövid határidővel vállalták a világbajnokság megrendezését.

A paraúszó-világbajnokságnak másodszor ad otthont Nagy-Britannia, 2015-ben Glasgow volt a házigazda. A világbajnokságon várhatóan 60 ország mintegy 600 úszója indul majd.