Kitiltották Malájziából Izrael sportolóit

Az ázsiai ország külügyminiszterének bejelentése szerint sem a közelgő úszó paralimpián, sem a jövőben nem hajlandóak fogadni a zsidó állam képviselőit.

„Mindez az elnyomottak melletti kiállásról szól” — jelentette be Saifuddin Abdullah külügyminiszter a palesztinok melletti szolidaritást emlegetve, miután megtagadták egy izraeli sportdelegáció vízumkérelmét.

Az eset nem sokkal azután történt, hogy a nemzetközi médiában találgatások kezdődtek arról: vajon miért nem kapták meg mindeddig belépési engedélyüket Izrael paralimpikonjai a júliusra tervezett világbajnokságra, amit idén — a 2020-as tokiói olimpia selejtezőjeként — a maláj Kuching városában rendeznek.

A külügyminiszter szerdai bejelentése szerint nemcsak a soron következő nemzetközi eseményről tiltják ki a zsidó állam sportolóit. „A kabinet döntése értelmében Malájzia nem fog olyan rendezvényt szervezni a jövőben, ahol Izrael bármely képviselője részt venne” — fogalmazott Abdullah.

A maláj kormány minisztere hangsúlyozta: akkor sem riadnak vissza, ha a döntés miatt megfosztják országát a világbajnokság megszervezésének lehetőségétől, és mégsem adhatnak otthont a július 29-től augusztus 4-ig terjedő időszakra tervezett sporteseménynek.

Az eset kapcsán a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság is aggodalmát fejezte ki nyilatkozatában, és egyben reményét annak, hogy mégis sikerül megoldást találni az ügyben — derül ki a Times of Israel írásából.

A túlnyomó többségében muzulmán lakosú ország nem tart fent diplomáciai kapcsolatokat Izraellel, és a múltban is többször előfordult, hogy megtagadták sportolók belépésének jogát az ázsiai országba. 2015-ben két izraeli szörfös vált kénytelenné kihagyni egy nemzetközi versenyt, 2017-ben pedig azért mondott le Malájzia a FIFA Világbajnokság megszervezéséről, mert izraeli sportolók is részt vettek volna.

2018. februárjában ugyan a maláj kormány megengedte, hogy Izrael magas rangú képviselői belépjenek az országba és részt vegyenek egy ENSZ-konferencián Kuala Lumpurban, a döntést követően több muzulmán csoport körében heves indulatok törtek felszínre.

Neokohn.hu