Sadiq Khan szolidáris a baloldali zsidókkal

Csatlakozott a brit Munkáspárthoz köthető baloldali zsidó tömörüléshez London muszlim polgármestere, aki ezzel is szeretné orvosolni a Jeremy Corbyn által vezetett, intézményes antiszemitizmussal vádolt párt megsebzett renoméját.

Hosszú hónapok óta napi szinten kerülnek elő az antiszemita botrányok a legnagyobb brit ellenzéki párt háza tájáról: folyamatosan vádolják Corbynt azzal, hogy elnézi az antiszemitizmust, vagy saját maga is támogat zsidó- és Izrael-ellenes nézeteket. Ezekről a polémiákról a Neokohn is beszámolt több ízben.

Kitálalt a zsidó képviselőnő, aki otthagyta a brit Munkáspártot

Luciana Berger elmondása szerint Jeremy Corbyn pártja „intézményesen antiszemitává vált”.

Most arról ír a The Times of Israel, hogy London munkáspárti, muszlim hitű polgármestere csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelyet pár nappal ezelőtt Nagy-Britannia volt miniszterelnöke indított el.

Gordon Brown érzelmes videoüzenetben fejezte ki szolidaritását korábbi pártjában ellehetetlenült zsidó kollégáival — ezzel természetesen üzenve a párt zsidó szimpatizánsainak is.

HOPE not hate on Twitter: „”No ifs, no buts, no qualifications, no caveats.” Gordon Brown has a message to Labour supporters: the fight against antisemitism is a fight for all of us to wage. pic.twitter.com/2JPLRS9pwZ / Twitter”

„No ifs, no buts, no qualifications, no caveats.” Gordon Brown has a message to Labour supporters: the fight against antisemitism is a fight for all of us to wage. pic.twitter.com/2JPLRS9pwZ

Mind Gordon, mind pedig Khan szolidaritásképp csatlakozott az 1903-ban alakult szocialista eredetű baloldali mozgalomhoz, a Jewish Labour Movementhez. London polgármestere ezt egy közleményében jelentette be, biztatva minél több munkáspárti politikust tettének követésére.

Khan közleményében azt írja, hogy elszomorító a pártja és a zsidó közösség közötti kapcsolatok romlása és felelősnek érzi a Munkáspártot azért, mert csak nagyon lassan cselekszenek a pártra vetült antiszemitizmus vádjával szemben.

„Tudom, hogy nagyon nehéz időszakon vannak túl a mozgalom tagjai. Velem együtt a pártunk többsége nagyon szomorú azért, amit a magukra hagyott zsidó közösség tagjai és önök is érezhetnek. Éppen ezért fontos, hogy megtegyünk mindent azért, hogy a zsidó emberek újra otthon érezzék magukat a pártunkban”

— fogalmazott Khan. A politikus hozzátette: „A szolidaritás annyit tesz, mint kiállni azok mellett, akiket támadás ért”.

Khannak magának is szüksége van a zsidó közösség iránti jóindulatának bizonyítására.

Mint 2016-ban kiderült, politikussá válása előtt ügyvédként azt a Louis Farrakhant védte, aki fekete és muszlim vezetőként hírhedtté vált antiszemitizmusa miatt.