Tovább militarizálódik a szocialista Venezuela

Nicolas Maduro venezuelai elnök bejelentette, hogy csaknem egymillió fővel növeli a „népi” milícia létszámát az év végéig.

A közvetlenül az államfő irányítása alatt álló milíciának jelenleg valamivel több mint kétmillió tagja van, Maduro ezt tervezi hárommillióra növelni. A félkatonai szervezetet Hugo Chávez néhai venezuelai elnök alapította 2008-ban a biztonsági erők kiegészítéseként.

Maduro arra buzdította a milícia tagjait, hogy vegyék ki részüket a mezőgazdasági termelésből. Az élelmiszer- és gyógyszerhiány miatt több mint hárommillió venezuelai hagyta el hazáját az elmúlt években.

„Puskáitokkal vállaitokon legyetek készek megvédeni a szülőföldet, szántsatok barázdát és ültessetek, hogy a közösség, a nép élelemhez juthasson”

— mondta a szocialista vezető a milícia tagjainak Caracasban.

A hadsereg egyelőre továbbra is hűségesen támogatja Madurót az ellenzéki többségű, hatalmától megfosztott parlament vezetőjével, Juan Guaidóval szemben, aki januárban Venezuela ideiglenes elnökének kiáltotta ki magát. Guaidó amnesztiát ígért a mellé álló katonáknak. A fiatal politikust – akit Maduro az Egyesült Államok bábjának tart – több tucat ország ismerte el.

Exodus: Menekülnek a zsidók Venezuelából

Alig hétezren maradtak a nemrégen még ötvenezer tagot számláló közösségből a káoszba süllyedő latin-amerikai országban