Rosszabbra fordult Kuba és az Egyesült Államok kapcsolata

Miguel Díaz-Canel kubai elnök azzal vádolta meg az amerikai elnök kormányzatát, hogy ténykedése miatt évtizedek óta a legrosszabbra fordultak a kapcsolatok Kuba és az Egyesült Államok között.

„Washington fojtogató pénzügyi politikája különösen megnehezíti a legszükségesebb javak importját”

— mondta Díaz-Canel a Néphatalmi Nemzetgyűlésben, azaz a kubai parlamentben.

Egyúttal felszólította a kubai népet, hogy erősítse hazája védelmét és nemzetgazdaságát. Kuba gazdasági helyzete fokozatosan romlott az utóbbi években párhuzamosan Venezuelával, amely Havanna stratégiai szövetségese és fontos kőolajszállítója. A szigetország gondjait a venezuelai válság egyre inkább súlyosbítja, mivel az Egyesült Államok péntektől szankciókkal sújt olyan hajózási vállalatokat, amelyek venezuelai nyersolajat szállítottak, vagy szállítanak Kubába.

„A venezuelai nyersolaj a venezuelai népé, és nem használható fel kereskedelmi eszközként, hogy hatalomban tartsanak egy diktátort és meghosszabbítsák az elnyomást”

— olvasható az amerikai közleményben, amelyet Steven Mnuchin pénzügyminiszter írt alá. A kommüniké hangsúlyozza azt is, hogy Nicolás Maduro venezuelai elnök „hatalma megőrzése érdekében a kubai hadsereg és titkosszolgálat támogatására épít, mert a venezuelai nép támogatását már elveszítette”.

Tovább militarizálódik a szocialista Venezuela

A venezuelai elnök bejelentette, hogy hárommillió főre növelné a szocialista milícia létszámát az év végéig.