Ma érkezik Izraelbe az anticionista izlandi zenekar

Az ellentmondásos izlandi zenekar, az Eurovíziós Dalversenyre érkező Hatari többek között Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt is kihívta: birkózzon meg velük.

Az izlandi, úgynevezett BDSM-kultúrát (szexuális mazochizmus, szadizmus) képviselő techno-punk csapat a nemzeti válogatót, a Söngvakeppnint megnyerve kapta a lehetőséget, hogy idén képviselje országát a nemzetközi zenei megmérettetésen Tel-Avivban — írja a Jerusalem Post.

Daluk a Hatrio Mun Sigra („A gyűlölet fog győzni”) címre hallgat, de a háromtagú formáció nem csupán ezzel borzolta a kedélyeket, extrém kinézetük, dühvel teli szövegeik, és szélsőséges politikai állásfoglalásaik is közrejátszottak ebben.

Fotó: Eurovision

A Hatari három tagja, Klemens Nikulásson Hannigan, Matthías Tryggvi Haraldsson és Einar Hrafn Stefánsson állítják, zenekaruk kimondott célja, hogy véget vessen a kapitalizmusnak. Izraelt is heves kritikával illették a múltban sőt, egy alkalommal magát a miniszterelnök, Benjamin Netanjahut egy tradicionális izlandi birkózó meccsre is kihívták.

Saját elmondásuk szerint előadásukat arra is fel kívánják használni, hogy tovább kritizálják Izraelt, mivel az „olyan ország, ami megsérti az emberi jogokat”.

Az Eurovíziós Dalverseny versenybiztosa ezért figyelmeztetést tett közzé, hogy a koncert alatt tilos bárminemű politikai állásfoglalás.

Egy svéd újságnak, a Stundinnak adott interjúban a Hatari tagjai úgy nyilatkoztak, hogy a diszkvalifikálódás, illetve Izland idei eurovíziós szereplésének lemondása lenne az ideális cél.

„Előfordulhat, hogy kirúgnak a versenyről, de az épp hogy komoly jelentéssel bírna. Ha Izlandot kiteszik a a megmérettetésről, nekünk az is jó”.

Az izlandi zenekar várhatóan május 16-án, a második elődöntőben adja elő dalát — amennyiben addig nem diszkvalifikálják őket.

Izland Izrael-ellenes produkcióval készül az Eurovízióra

Ismét az önkényesen értelmezett emberi jogok, előítéletekből táplálkozó bajnokai próbálnak meg eltéríteni egy jeles eseményt.