Corbyn akár még kormányra is kerülhetne

A legfrissebb felmérések szerint a brit ellenzék vezető erejének, a Munkáspártnak valós kormányalakítási esélyei lehetnének, ha a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamatában beállt patthelyzetből az előrehozott parlamenti választások kiírása kínálná a kiutat — írja az MTI.

Az Electoral Calculus nevű, elsősorban matematikai modelleket alkalmazó online politikai előrejelző cég által a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lap számára elvégzett széleskörű kutatás azt mutatta ki, hogy a Jeremy Corbyn vezette Munkáspárt egy „azonnali” parlamenti választáson 296, a jelenleg is kisebbségben kormányzó Konzervatív Párt 259 képviselői helyet szerezne a londoni alsóházban.

A konzervatívoknak jelenleg 313, a Munkáspártnak 246 képviselője van. A Munkáspárt az előrejelzésben szereplő mandátumnyereséggel sem kerülne abszolút többségbe, mert ehhez legalább 326 fős frakcióra lenne szüksége, de a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) támogatásával már kormányzóképes többségre tehetne szert.

Nem hajlandó fellépni antiszemita tagjai ellen a brit Munkáspárt

Minderről kiszivárgott levelek alapján számolt be a Sunday Times.