Pártja bukása után visszatérhet a Likudhoz Ajelet Saked

Miután pártja, az Új Jobboldal nem ugrotta meg a parlamentbe kerüléshez szükséges küszöböt, a távozó izraeli igazságügyminiszter Netanjahu miniszterelnök kormányalakításra esélyes pártjához csatlakozhat.

Ajelet Sakednek nem ez lenne az első alkalom a Likudban. 2012-ig a párt tagjaként tevékenykedett, mielőtt Naftali Bennettel kiváltak, és megalakították a Zsidó Otthon pártot. Bizonyos politikai források elmondták a hírcsatornának, hogy az idei kiválás a Habajit Hajehudiból az Új Jobboldal megalakítása érdekében nem volt könnyű döntés Saked számára, és „nem volt ínyére, hogy Bennett belerángatta a döntésbe”.

Csütörtök este az izraeli választási bizottság nyilvánosságra hozta a választások végleges eredményeit, megerősítve, hogy az Új Jobboldalnak nem sikerült megugrania a 3.25%-os küszöböt a Knesszetbe jutáshoz, így nem lesz része Izrael 21. parlamentjének.

A párt úgy reagált, a nyilvánosságra hozott eredmények nem véglegesek, folytatják a harcot, és elvárják a médiától hogy komoly adatokat közöljön.

„A nap folyamán a párt főhadiszállásán 1000 hibát gyűjtöttünk össze a szavazási folyamattal kapcsolatban. A hét elején önkénteseink összehasonlítják azokat a digitalizált adatokkal, emellett azokat a szélsőséges szabálytalanságokat is szóvá fogjuk tenni, melyek a dupla borítékok számolásánál előfordultak. Elfogadjuk a szavazók akaratát, de nem adjuk fel, amíg meg nem tudjuk mi is az pontosan.”

— szögezte le az Új Jobboldal nyilatkozatában.

Saked és Bennett abban reménykedtek, hogy a katonai szavazatok összeszámlálásával pártjuk számos további mandátumot szerezhet, azonban nem így történt.

Nem hozott sok változást a szavazatok újraszámlálása Izraelben

Naftali Bennett és Ajelet Saked Új Jobboldal pártja végül minden igyekezetük ellenére egy hajszálnyival maradt le a bejutási küszöbtől, így nem kerültek be a Knesszetbe.