Olimpiai bajnok gyújt fáklyát a vasárnapi Élet Menetén

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából rendezik ismét az Élet Menete felvonulást Budapesten vasárnap este. Minden idők legsikeresebb magyar zsidó sportolója, Keleti Ágnes is részt vesz az eseményen.

A nemzetközi Élet Menete szervezet mintájára évről-évre megrendezendő esemény idén a pesti Március 15-e térről indul, és a Jane Haining rakparton át vonul a Cipők a Duna parton emlékműig. Jane Haining skót misszionárius, Skócia holokauszt-mártírja Auschwitzban halt meg 1944-ben, miután Magyarországon zsidó gyermekeket mentett a Budapesti Skót Misszió egykori leánynevelő intézetének nevelőnőjeként. Ahogy arról korábban beszámoltunk, életéről nemrég könyv is született. 

Könyvet írtak a zsidó diákokat bújtató skót tanárnőről

Jane Haining a budapesti Skót Misszió munkatársaként zsidó  gyerekeket bújtatott, majd Auschwitz gázkamrájában halt meg.


Az idei programban ismét fáklyás felvonulással emlékeznek a résztvevők, akiket zenés és filmes programokkal is várnak a szervezők. 

Nyitóbeszédet mond David Mundell, a brit kormány Skóciáért felelős minisztere, valamint Gordon Gábor, Az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke. A rendezvény egyik házigazdája Iain Lindsay brit nagykövet lesz. 

Foto: UTE sport klub

A vasárnap esti menet végén, a „Cipők a Duna parton” emlékmű előtt, Keleti Ágnes, holokauszt-túlélő, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett ötszörös olimpiai bajnok magyar tornász, a magyar tornasport legeredményesebb versenyzője fogja meggyújtani a Duna parton erre az alkalomra felépített óriás fáklyát. A 98 éves bajnok, minden idők legeredményesebb magyar zsidó sportolójának szerepvállalása ritka kegye a sorsnak.

A fáklyagyújtást követően Aharon Tamir a nemzetközi Élet Menete szervezet főigazgatója fog megemlékező beszédet mondani, a megemlékezést Kardos Péter főrabbi gyászimája zárja majd. 

A szerezők idén egy különleges szabadtéri mozizást kínálnak azoknak, akik a hivatalos rendezvény után még maradnának a Parlament környékén: a rakpartszakaszon Nicky gyermekei című filmet vetítik majd. Az alkotás Nicholas Winton Világ Igaza díjjal elismert férfi történetét dolgozza fel. Nicholas Winton 1939-ben, teljesen egyedül, minden hivatalos segítség és támogatás nélkül megszervezett és megmentett 669 kisgyermeket a II. világháború alatt.

A magyarországi Élet Menete Alapítvány létrehozását egy civil fiatalokból álló közösség kezdeményezte 2003 októberében, a világ 55 országában működő hasonló szervezet mintájára azzal a céllal, hogy rendezvényein fiatalok és idősek, közéleti személyiségek, színészek, művészek, sportolók, politikusok felekezeti és politikai hovatartozásra való tekintet nélkül, ünnepélyes keretek között együtt róhassak le kegyeletüket a holokauszt áldozatainak emléke előtt és tegyenek hitet a társadalmi szolidaritás valamint a demokratikus politikai kultúra mellett.

2004 áprilisa óta idén 16. alkalommal rendezik meg a felvonulást.