Könyvet írtak a zsidó diákokat bújtató skót tanárnőről

Jane Haining a budapesti Skót Misszió munkatársaként zsidó  gyerekeket bújtatott, majd Auschwitz gázkamrájában halt meg.

Jane Haining a Skót Misszió budapesti, Vörösmarty utcai iskolájában dolgozott a harmincas években, és annak ellenére, hogy 1939-ben hazarendelték, ő a háború idején mégis Budapesten maradt.

A mártírként meghalt skót tanárnő életét és zsidómentő tevékenységét most megjelent, Jane Haining: A Life of Love and Courage című könyvében mutatja be Mary Miller.

A skót tanárnő több zsidó tanulót is bújtatott, de a róla szóló könyvből az is kiderül, hogy a tanulmányaikkal már végzett diákokat álláshoz segítette Nagy Britanniában. Sokuknak ezzel mentette meg az életét, a sajátját azonban már nem sikerült megmentenie.

1944-ben, a német megszállást követően a Skót Missziót feljelentették, Haininget pedig kémkedés vádjával letartóztatták. Rostás Jenőné visszaemlékezése szerint két német tiszt jött érte, akikkel eltávozott, s Jane Haining csak ennyit mondott:

„gyerekek, ne sírjatok, ebédre itthon leszek!”

A Fő utcai börtönbe került – ahonnan sokan igyekeztek őt kimenteni.

Az ellene felhozott vádak között szerepelt, hogy zsidókkal dolgozott, zsidó gyerekeket bújtatott, hallgatta az angol rádióadásokat, látogatta és segítette a brit hadifoglyokat. A fejére olvasott „bűnlajstromot” cellatársa emlékezése szerint – büszkén vállalta.

Tizenkét nap után a kistarcsai internálótáborba vitték, majd május közepén másokkal együtt egy marhavagonban Auschwitzba deportálták. Július 15-én kelt utolsó levele, amelyet magyar ismerősének küldött, majd két nappal később meghalt.

„Teljesen átlagos ember volt, aki azonban a rendkívüli körülmények között példás bátorságot tanúsított és ezért az életével fizetett”

— írja a kötet szerzője, Mary Miller.

Alakját máriaüveg ablak örökíti meg a glasgow-i Queen’s Park templomban. 1997-ben születésének 100. évfordulóján a jeruzsálemi Jad Vasem a Világ Igaza címet adományozta Jane Hainingnek. A budapesti Fővárosi Közgyűlés pedig 2010-ben Hainingről nevezte el a pesti rakpart Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakaszát.