Amerikai zsidók lobbiznak Trumpnál Netanjahu terve ellen

A kétállami megoldás érdekében fogtak össze vezető zsidó szervezetek Amerikában azért, hogy megpróbálják megakadályozni Izrael vezetőjének Júdea-Szamáriára vonatkozó annektálási terveit.

Mint ismert, pár nappal az eheti választás előtt az Benjamin Netanjahu azzal állt elő, hogy sikere esetén annektálni fogja a júdea-szamáriabeli zsidó településeket. A nagy visszhangot kapott bejelentésről mi is beszámoltunk:

Választási győzelme esetén Netanjahu annektálná a júdea-szamáriai zsidó településeket

Az izraeli miniszterelnök kampányt indított, hogy a kis jobboldali pártok szavazóit megnyerve elérje, hogy a választások után Reuven Rivlin elnök a Likudot kérje fel kormányalakításra.

Most, hogy minden bizonnyal a Likud vezetője lesz a következő miniszterelnöke is az országnak, kilenc meghatározó amerikai szervezet – civil jogvédő és vallási egyaránt – elérkezettnek látta az időt ahhoz, hogy Donald Trumpnál járjon közben a terv megakadályozásáért — számolt be erről a The Times of Israel.

Levelet küldtek az elnöknek tegnap, amelyben azt írják:

„Az annektálás nagyobb konfliktushoz vezethet a palesztinok és az izraeliek között. Megsemmisítheti a biztonsági együttműködést a zsidó állam és a Palesztin Hatóság között és tovább fokozhatja a BDS-mozgalmak térnyerését.”

Arra kérték Trumpot, hogy ragaszkodjon elődei egyezményeinek szelleméhez, illetve a kétállami megoldáshoz azért, hogy az biztosítsa a békét és biztonságot az egymás mellett lévő majdani Palesztin állam és Izrael között. Továbbá, hogy biztosítsa őket arról, hogy Amerika nem fogja támogatni Júdea-Szamária „megszállását”.

fotó: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Az elnökhöz írt levelet konzervatív és reform zsidó szervezetek is szignózták, illetve a The Times of Israel azt is hangsúlyozta, hogy az amerikai zsidóság zsinagógákba járó közönségének többségét tömörítő szervezetek is a kilenc aláíró között szerepelnek.

Ezek közül kiemelkedik a United Synagogue of Conservative Judaism és a Union for Reform Judaism. A levél üzenete mögé álltak a Central Conference of American Rabbis testület tagjai és a MERCAZ konzervatív, cionista egyesület is.

Az Israel Policy Forum, a National Council of Jewish Women és az Anti-Defamation League meghatározó civil-, lobbi-, és jogvédő zsidó szervezetek ugyancsak Donald Trump beavatkozásában bíznak.