Salvini: titkos francia gazdasági érdekek Líbiában

„Háborús játszadozással” vádolta Franciaországot Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes csütörtökön, aki szerint Párizs gazdasági, kereskedelmi érdekből akadályozza az Európai Unió kezdeményezte békefolyamatot Líbiában — írja az MTI.

Matteo Salvini kijelentette, információi vannak arról, hogy Franciaország „támogatja az egyik harcoló felet” Líbiában.

Az egyik olasz kereskedelmi rádiónak adott reggeli interjúban a Liga kormánypárt vezetője hangsúlyozta, hogy ezt Olaszország belügyminisztereként nem fogja tétlenül nézni. Hozzátette: „tanulmányozzuk a kérdést, de sajnos, nyilvánvaló jelek utalnak erre”.

„Nagyon súlyos lenne, ha igaznak bizonyulna, hogy Franciaország gazdasági vagy kereskedelmi érdekből blokkolja a líbiai béke érdekében indított európai kezdeményezést. (…) Ha valaki érdekből háborúsdit játszik, velünk kormányt tévesztett, velem pedig minisztert tévesztett” – fogalmazott Matteo Salvini.

Az olasz miniszterelnök-helyettes azt mondta, kevesek számára kétséges, hogy a 2011-ben Moammer Kadhafival szembeni katonai beavatkozást, amelyet az akkori francia elnök, Nicolas Sarkozy kezdeményezett, nem humanitárius, hanem gazdasági, kereskedelmi érdekek diktálták.

Salvini kijelentette, nem szeretné, ha Líbiában most ugyanez a forgatókönyv ismétlődne meg, és azután a líbiai konfliktus következményeit ismét az olaszok szenvednék meg. A miniszter ezzel a Líbiából az utóbbi években Olaszország partjaira indult migrációra utalt. Kijelentette, a múlthoz képest azonban a jelenlegi olasz kormány „talpra állt és reagál”.

Róma és Párizs között régóta versengés zajlik a líbiai helyzet ellenőrzése érdekében:

a Liga-Öt Csillag Mozgalom vezette olasz kormány és Emmanuel Macron francia elnök tavaly egymásra licitálva rendeztek líbiai békekonferenciákat.

„Harag Vulkánja”: Líbia megint a polgárháború szélén?

Az ország teljes káoszba süllyedt. A nemzetközi közösség attól tart, hogy Haftár offenzívája még jobban súlyosbítani fogja a válságot.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök folyamatos telefonos kapcsolatban áll Fájez esz-Szarráddzsal, a líbiai nemzeti egységkormány vezetőjével, de Róma partnerének tartja a Tripolit támadó Halífa Haftar tábornokot is.

A La Repubblica című olasz napilap értesülései szerint hétfőn magas szintű líbiai küldöttség érkezett Rómába Halífa Haftár embereivel, köztük volt a tábornok fia, aki első számú tanácsadója is egyben. Giuseppe Conte olasz miniszterelnök több órán át egyeztetett velük. A delegációt az olasz titkosszolgálat repülőgépe szállította Bengáziból Rómába és vissza.

Ezzel kapcsolatban Matteo Salvini kijelentette, helyesnek találja, ha az olasz miniszterelnök minden líbiai féllel találkozik. Giuseppe Conte olasz miniszterelnök csütörtök délután tart beszámolót a líbiai helyzetről a római parlamentben.