Izraeli holdraszállás: nézd élőben!

Hét héttel azután, hogy a Berésit („Kezdetben”) holdszondát kilőtték az űrbe a floridai Cape Canaveral központból, 6 és fél millió kilométert tett meg, és ha minden jól megy, csütörtök este éri el a Hold felszínét.

A Dunántúlnál is kisebb Izrael negyedikként csatlakozik a holdraszálló nagyhatalmak klubjához az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Kína után.

Izrael Dávid-csillagos zászlót tűz a Holdra

Felbocsátották az első izraeli Hold-szondát a floridai Cape Canaveralból a tervnek megfelelően közép-európai idő szerint péntek hajnali 2 óra 45 perckor.

A SpaceIL által kifejlesztett szonda a történelemben az első, kizárólag magáncégek által épített űrjárműként jutott ilyen messzire.

„Ez egy kicsi, de intelligens űrjármű. Két méter átmérőjű és körülbelül fél méter magas, és 600 kilogrammot nyom. A holdraszállas után a tömege üzemanyag nélkül 180 kilogramm lesz,”

— mondta róla a SpaceIL vezérigazgatója, Dr. Ido Anteby egy júliusi sajtótájékoztatón.

Az űrjármű a múlt héten lépett ki a Föld gravitációs vonzásából, és Hold körüli pályára állt.

Újabb sikeres manővert hajtott végre a Berésit izraeli űrszonda

Az űrjármű kilépett a Föld gravitációs vonzásából, és belépett a Hold gravitációs terébe, hogy megkezdje a útját a tervezett landolás felé – írja az Ujkelet.

Szerda este a Bérésit végrehajtotta a landolás előtti utolsó manővert, melynek során a Hold felszínétől számított 200 km-es magasságú körpályáról olyan elliptikus pályára állt, melynek a legalacsonyabb pontja mindössze 15 km. Miután eléri a landolási pozíciót, a leszállási művelet körülbelül 15 percig fog tartani, először a vízszintes, majd a függőleges sebesség fokozatos csökkentésével két fázisban.

SpaceIL – Beresheet’s Journey to the Moon

Learn how Beresheet is getting to the moon.

„Bár voltak kisebb nehézségeink, az űrjármű és a földi egység összességében nagyon megbízhatóan teljesített. Ezért minden okunk megvan a bizalomra, hogy a landolás is rendben lesz. Nem aggódunk. Büszkék, és izgatottak vagyunk, puha leszállást remélünk.”

— bizakodott Yigal Harel, a SpaceIL űrkutatási programjának vezetője.

„Természetesen, mérnökök lévén, pontosan tudjuk, hogy történhetnek olyan nehézségek, amelyeknek a megoldása meghaladja a lehetőségeinket. Ha például beleesünk egy kráterbe, akkor pechünk volt”

— tette hozzá.

A szonda nemcsak a Hold mágneses mezejét méricskéli, hanem fényképeket is készít, ráadásul az emberi civilizáció miniatűr lenyomatát is magával viszi egy időkapszulában.

Izraeli könyvtárat nyit a Holdon?

A Berésit izraeli holdszonda az emberi civilizáció miniatűr lenyomatát viszi magával egy időkapszulában

A SpaceIL kalandja nyolc évvel ezelőtt kezdődött, amikor a cég alapítói jelentkeztek a Google Lunar XPRIZE kihívásra. Bár ez a verseny végül győztes kihirdetése nélkül zárult 2018 márciusában, a SpaceIL-nek sikerült magán adományozókat találnia, akik finanszírozták a program befejezését.

A misszió költségvetése kb. 350 millió sékel, ami közel 28 milliárd forintnak felel meg, de még így is töredéke annak az összegnek, amennyiből a másik három nemzet eljutott a Holdra.

Eredetileg csak egy háromkilós nano szondát terveztek feljuttatni az égi kísérőnkre, de hamar kiderült, hogy műszakilag ez lehetetlen feladat, így hamarosan 600 kilónál tartottak.  Ezzel együtt is még mindig messze ez a legkisebb szonda, amely valaha a Holdon landolt.

„A Bérésit olyan, mint más izraeli innovációk, például az USB memória, vagy a cseresznyeparadicsom. Csináljuk hatékonyabban, kisebb méretben, és olcsóbban, mint mások. Ez persze mindig több kockázattal jár, de ha sikerül, sokkal többet hozhat, így megéri a kockázatot.”

— mondta a szonda egyik fejlesztője, Dr. Raz Itzhaki-Tamir.

Ha részese szeretnél lenni a leszállás nagy kalandjának, csütörtökön este háromnegyed 9-től élőben követheted az eseményeket:

Vagy a Facebook-on: