Ganz feladta és elismerte Netanjahu győzelmét

Szerdán délelőtt még bizakodott, új „politikai manőverek” lehetőségeiről írt levelet képviselőinek, estére azonban belátta, hogy vesztett.

Az ellenzéki Kék-fehér párt olyannyira jól szerepelt a keddi izraeli választáson, hogy Beni Ganz győzelmet hirdetett, és azt ígérte, képes lesz létrehozni egy széles koalíciót, amely egész Izraelt képviseli, és miniszterelnökként egyesíteni fogja az országot.

A politikus még szerda délelőtti, pártja képviselőinek írt üzenetében is azt a reményét fejezte ki, hogy „az eredmények még nem véglegesek”, és „még mindig lehetségesek olyan választási mozgások, amelyek politikai manőverekre adnak lehetőséget számunkra.”

Estére azonban végképp szertefoszlottak a centrista miniszterelnök-jelölt reményei. Mint közölte, elfogadják az emberek döntését, elismerik a Likudot győztesnek, bár hozzátette, még egyeztetnek más pártokkal is, és hogy a harc még nem ért véget. Annyiban azonban mindenképpen, hogy egyértelművé vált, nem képes koalíciós többséget szerezni, hiszen 55 mandátumával nem versenyképes a győztes párt 65 mandátumos többségével szemben.

Jáír Lapid, a Kék-fehér párt második számú vezetője pedig bejelentette, hogy ellenzékből keményen küzdeni fognak a következő Netanjahu-kormány ellen, „megkeserítik majd” a kormányzat életét. „Csatatérré változtatjuk a Knesszetet” — ígérte a liberális politikus.