Brexit-megállapodás: Trump beszólt az EU-nak

Az Európai Unió túlságosan kemény álláspontot képviselt Nagy-Britanniával szemben – vélekedett Donald Trump egy Twitter-üzenetében helyi idő szerint szerdán.

Az amerikai elnök azt követően írta ezt, hogy az EU-tagországok vezetői beleegyeztek abba, hogy hat hónappal, legfeljebb október 31-ig kitolják az Egyesült Királyság EU-ból való kilépésének (Brexit) határidejét.

„Nagyon rossz, hogy az Európai Unió annyira hajthatatlan volt az Egyesült Királysággal szemben és a Brexit kérdésében” – írta az amerikai elnök.

Egy további megjegyzésével Trump áttért az Egyesült Államok és az EU közötti kereskedelmi vitára. „Az Európai Unió durva kereskedelmi partnere az Egyesült Államoknak is” -írta, hozzátéve, hogy „ez meg fog változni”.

Trump kedden azzal fenyegetőzött, hogy 11 milliárd dollár értékű vámot vet ki az európai uniós termékekre abban az esetben, ha az EU nem hagy fel az Airbus repülőgépgyártó vállalatnak nyújtott támogatással, amivel hirtelen felemlegetett egy évtizedes vitát.

Az amerikai kormányzat nem sokkal azt követően hozta nyilvánosságra álláspontját, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) arra a következtetésre jutott, hogy az Európai Unió törvényellenesen nyújt támogatást az Airbusnak, az Egyesült Államok pedig szintén törvényellenesen szubvencionálja a Boeing repülőgépgyártót.