Képregényt csempésztek a Haggadába

Egy brit és egy izraeli művész újraértelmezte a pészahi Haggádát, és az eredeti szöveg mellé egy képregényt készítettek, amely az egyiptomi rabszolgaság időszaka mellett más korokban is játszódik.

Az volt az alkotók célja, hogy érdekesebbé és vonzóbbá tegyék a hagyományos Széder estéket – írja a JTA zsidó hírügynökség.

„Minden Pészahkor úgy kell emlékeznünk a szabadulásra az egyiptomi rabszolgaságból, mintha mi magunk élnénk át azt, de sajnos a legtöbb Haggáda olyan vonzó, mint egy kávéfőző”

– mondják az alkotók, akik arra gondoltak, hogy képregénnyel illusztrálják az olvasnivalót.

Jordan B. “Gorf” Gorfinkel, korábbi DC Comics szerkesztő, a Batman jogainak egykori kezelője, valamint Erez Zadok izraeli művész Angliában találkozott legutóbb, és Gorf akkor mesélt barátjának az új Haggáda koncepciójáról , ami egyből megtetszett Zadoknak is.

Az általuk készített Haggáda jobb oldalain a hagyományos Széder esti héber szöveg szerepel, míg a bal oldalakon képregény formájában mesélik el a pészahi történetet, de úgy hogy az több történelmi korban is játszódik.

Bár sokan gyerekes dolognak tartják a képregényeket, Zadok és Gorf célja az volt, hogy az elkészült könyv hiteles, és egyúttal a fiatalabb korosztály számára is könnyen befogadható módon érintse a történetben érintett komoly témákat, mint például a szolgaságot, és az embertelenséget.

Ez a könyv mindenkinek szól, de azt tenne igazán elégedetté, ha a felnőttek is élvezettel forgatnák

–  mondta Zadok.