A Hamásznak mindegy, ki nyerte az izraeli választásokat

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet egy magas rangú tisztviselője, Halíl al-Hajja szerdán arról beszélt, hogy elutasítja az izraeli választási eredményeket, mert „lényegtelen, hogy ki nyert”.

Hajja szerint „mindegyik párt ugyanannak az éremnek különböző oldala, a megszállás oldalán állnak”.

Halíl al-Hajja kijelentette: az izraeli pártok között nincs különbség, valamint ígéretet tett arra, hogy a Gázai övezet uraló Hamász vezetői továbbra is „a megszállás megszüntetésén, valamint a nemzeti célok megvalósításán” fognak dolgozni.

A Hamász egyáltalán nem fogadja el Izrael létezését, területi integritását, „megszállás” alatt nemcsak a korábbi béketárgyalások alapjául szolgáló Ciszjordániát, hanem a zsidó állam egész területét, „nemzeti célok megvalósításán” pedig a zsidók elűzését érti.

Az AP amerikai hírügynökség tudósítása megjegyzi, hogy az izraeli parlamenti választást megelőző politikai vitában meglehetősen keveset foglalkoztak a palesztin kérdéssel, valamint a „béketárgyalások” kilátásaival.

Alig néhány nappal a szavazás kezdete előtt, múlt szombaton Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nem zárta ki a ciszjordániai Júdea és Szamária zsidó településeinek annektálását.

Izraelben április 9-én tartották a parlamenti választásokat. Bár már szerda hajnalban egyértelműnek tűnt a Benjamin Netanjahu által vezetett jobboldali blokk győzelme, a választás végleges eredményeit csak csütörtök este vagy péntek reggel hozzák nyilvánosságra.

A választás éjszakájáról élő közvetítésünk elolvasható itt:

Izrael választott: ismét Netanjahu alakíthat kormányt – percről percre

Az exit pollt Ganzék nyerték, a választást, úgy tűnik Netanjahu, aki bejelentette: jobboldali kormány alakul. Cikkünk folyamatosan frissül.