Az Egyesült Államok beutazási tilalommal sújtott több szaúdit

A tizenhat szaúdi állampolgárt a Hasogdzsi-gyilkosságban játszott szerepükért bűntették.

Az amerikai külügyminisztérium által hétfőn kiadott közlemény szerint a szóban forgó személyek közeli családtagjai se léphetnek az Egyesült Államok területére.     

A szaúdi vezetést élesen bíráló Dzsamál Hasogdzsi újságírót tavaly október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán. Rijád a gyilkosságot először tagadta, később azonban — annak ellenére, hogy nyilvánosságra került hangfelvételek bizonyították a gyilkosság tényét — azt állította, hogy az újságíró dulakodásban vesztette életét. A gyilkosság vádlottjainak pere januárban kezdődött Rijádban.     

Washington tavaly novemberben már szankciókkal sújtott 17 szaúdi állampolgárt, akiknek gyaníthatóan közük volt a gyilkossághoz. Az Egyesült Államokban azonban mind a mai napig éles bírálatok érik a kormányzatot, mert még republikánus politikusok is úgy ítélik meg, hogy Donald Trump elnök nem lépett fel keményen Szaúd-Arábiával szemben.

Az amerikai elnök többször kifejtette, hogy fontosnak tartja a Washington és Rijád közötti stratégiai szövetséget, kivált Irán térségbeli szerepének kiegyensúlyozása végett.