6 milliónál is több szavazót várnak ma az urnákhoz Izraelben

Huszonegyedik alkalommal választják meg a Knesszet képviselőit.

Helyi idő szerint hét órakor megnyíltak Izraelben a szavazóurnák. Idén — a 2015-ös választásokhoz képest csaknem fél millióval több — összesen 6 339 279 állampolgárt várnak a szavazófülkékhez — derül ki a The Jerusalem Post írásából.

A szavazati jogukkal élők 10 ezer 720 választási pontnál tehetik le voksukat, melyből 3943 mozgó urna. Börtönökben ötvennyolc urna várja a szavazati joguktól meg nem fosztott rabokat, és a kórházakban százkilencven kihelyezett urnánál voksolhatnak a betegek.

Az izraeliek az 1948-ban megalapított ország történetének huszonegyedik parlamentjének 120 képviselőjét fogják megválasztani.

Az általában iskolákban, közintézményekben kialakított választóhelyiségek reggel héttől este tízig lesznek nyitva, és a választáshoz személyi igazolvánnyal, útlevéllel, jogosítvánnyal vagy katonai igazolvánnyal mindenkinek bizonyítania kell személyazonosságát. A fogyatékkal küzdők, az állapotos nők és a 80 évesnél idősebbek soron kívül szavazhatnak — írta az MTI.

Az izraeli tévécsatornák este tízkor kezdik meg az első — még csak a közvélemény-kutatók próbaurnáinál megjósolt — eredmények közlését, de ha szoros az eredmény, akkor csak másnap hajnalban, a valódi, összeszámolt szavazatok alapján lehet meghatározni az új Knesszetbe bejutott pártok nevét és mandátumaik számát.

Izraelben hagyományosan igen magas a részvételi arány, a legutóbbi, 2015-ös választásokon a jogosultak közel hetvenkét százaléka voksolt. A bejutott pártok vezetőit a választások után fogadja az államelnök, és annak a politikusnak adja az új kormány megalakításának jogát, aki a pártok szerint a legnagyobb valószínűséggel képes stabil koalíciót létrehozni.

Az elmúlt hónapokban kemény kampányidőszak zajlott a zsidó államban, ahol idén összesen 40 párt közül választhatnak a szavazók.

A legutóbbi közvélemény-kutatások eredményei szerint Benjamin Netanjahu hivatalban lévő miniszterelnök továbbra is a legnépszerűbb politikus az országban, de többek szerint hosszú évek óta most került a legnehezebb helyzetbe az ellene folyó több korrupciós eljárások miatt. Szintén rontott az esélyein, hogy megjelent a politikai színtéren Beni Ganz volt vezérkari főnök, aki Jair Lapid képviselővel közösen létrehozta a centrista Kék és Fehér pártszövetséget, amely a legtöbb felmérés szerint népszerűségben megközelíti a Netanjahu vezette Likudot.

Az új bevándorlók döntik el az izraeli választást?

Több mint félmillió új jobboldali szavazó segítheti győzelemre a kormányzó pártot Izraelben – véli egy kutatás.