Az új bevándorlók döntik el az izraeli választást?

Több mint félmillió új jobboldali szavazó segítheti győzelemre a kormányzó pártot Izraelben – véli egy kutatás.

Az elmúlt 20 évben érkezett 600 ezer új bevándorló valószínűsíthetően Benjamin Netanjahu vezette jobboldalra fog szavazni, ezzel döntően befolyásolhatja a keddi választást.

A felmérés az utóbbi két évtized három bevándorlási csoportjának – orosz ajkúak, franciák és belgák, valamint az angol nyelvterületről érkezett kanadaiak, amerikaiak és britek – preferenciáit vizsgálta: többségük leginkább a jobboldali pártokat támogatja.

Fotó: Ynetnews

Ennek egyik oka lehet  – véli a kutatást vezető Tamar Herman professzor –  a bevándorlási folyamat sikeressége, ami miatt

a bevándorlók arra pártra voksolnak, amely éppen bevándorlásuk idején a hatalmon volt.

Más vélekedés szerint pedig a volt szovjet országokból érkezők 70 %-a kizárólag olyan jobboldali pártokra hajlandó szavazni, amelyeknek orosz kötődésük van – például a Liberman vezette Iszrael Béjténura.

A francia nyelvterületről érkezőknél szintén ugyan csak 70% körüli a jobboldalra szavazók aránya, amit egyrészt az erősödő európai antiszemitizmus számlájára írnak, másrészt a francia olék főleg vallásosabb közegből érkeznek, és azon a véleményen vannak, hogy a baloldal területeket adna fel a Szentföldből, ami a szemükben árulásnak számít.

A cikk szerint hasonló a helyzet az angol nyelvű bevándorlókkal is: e csoport közel fele egyértelműen a jobboldalt és a vallásos cionista mozgalmakat támogatja.

A teljes cikket itt olvashatja el.