Trump kirúgta belbiztonsági miniszterét

Donald Trump amerikai elnök bejelentette vasárnap, hogy távozik posztjáról Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter.

Az amerikai elnök Twitter-üzenetében tájékoztatott Nielsen távozásáról. Közölte azt is, hogy Kevin McAleenan, a vám- és határőrizeti szervek (CBP) vezetője lesz a belbiztonsági tárca ügyvivő minisztere.

A The Wall Street Journal kormányzati forrásokra hivatkozó információi szerint Nielsen – aki pénteken elkísérte az elnököt a mexikói határhoz – vasárnap a kora délutáni órákban a Fehér Házban találkozott Donald Trumppal és Mick Mulvaney ügyvezető kabinetfőnökkel. A megbeszélés témája eredetileg a migrációs helyzet volt, valamint a bevándorlási hivatal (ICE) élére jelölt Ron Vitiello jelöltségének visszavonása.

Nielsent a The Wall Street Journal információi szerint meglepetésként érte a hír, hogy távoznia kell posztjáról.

Az első kommentárok szerint Donald Trump elégedetlen volt a belbiztonsági minisztérium munkájával. Az NBC televízió kormányzati forrásokból származó értesülései szerint Kirstjen Nielsen támogatottsága a kormányzaton belül is gyönge volt. „Kirstjen Nielsen már a kinevezése pillanatától egy katasztrófa volt, hibát hibára halmozott” – idézte az NBC a Bennie Thompson demokrata párti képviselő, a képviselőház belbiztonsági bizottságának elnöke által kiadott közleményt.

A Demokrata Párt két elnökjelölt-aspiránsa is megelégedettséggel fogadta Nielsen távozásának hírét. A kaliforniai Kamala Harris szenátor Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy „régóta ideje volt” Nielsen távozásának. Harris úgy vélte, hogy Nielsen „félrevezette az amerikai népet, és védelmezte Trump gyermekeket és szüleiket szétszakító embertelen politikáját”.

A massachusettsi Elizabeth Warren szenátor – szintén Twitteren – azt írta, hogy Kirstjen Nielsen teljesen alkalmatlan volt a belbiztonsági minisztérium vezetésére, és „szégyellnie kellene magát” az eddig vállalt szerepéért.

Chuck Schumer, a demokraták kisebbségben lévő szenátusi frakciójának vezetője mikroblog-bejegyzésében azt hangsúlyozta: „ha már a kormányzat legradikálisabb hangjai sem eléggé radikálisak Trump elnöknek, akkor jobb, ha tudjuk, hogy (Trump) teljesen elvesztette kapcsolatát az amerikai néppel”.

Ron Johnson, wisconsini republikánus szenátor közleményében azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok déli határain válság van, ezért „szilárd, jól informált és hatékony vezetésre van szükség a kormányzatban és a kongresszusban a határ biztonságának és a bevándorlási problémáknak a megoldásához”.

A Fox televízió kommentátora úgy tudja: Trump azt mondta, a minisztérium élére egy „nagyon kemény zsarut” akart.

Az amerikai médiában már tavaly novemberben olyan értesülések láttak napvilágot, hogy Trump meneszti Nielsent, mert a miniszternek nincs határozott elképzelése a migránskérdés rendezéséről.

A 46 éves Nielsen 2017 decembere óta vezette a belbiztonsági minisztériumot, amely hatáskörében tartozik Donald Trump egyes, legvitatottabb politikai elképzeléseinek a megvalósítása, mint például a fal építése a mexikói határon.