Erdogan kiakadt Netanjahu annektálási tervén

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn elítélte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Ciszjordánia annektálására tett szombati ígéretét.

Moszkvai látogatása előtt, az isztambuli Atatürk repülőtéren tartott sajtótájékoztatóján Erdogan leszögezte: Ciszjordánia a palesztinok földje. Minden, amit Netanjahu tesz, ellentétes a nemzetközi joggal, beleértve az ENSZ ide vonatkozó határozatait is – hangoztatta.

A török elnök úgy vélte, hogy Izrael a palesztin kérdésben az Egyesült Államokkal a háta mögött „kész helyzetet” akar teremteni.

„Sötét jövőt készítenek elő a Közel-Kelet számára” – fogalmazott Erdogan.

Mint arról beszámoltunk, három nappal az izraeli parlamenti választások előtt Netanjahu egy televíziós interjúban kijelentette, hogy ki fogja terjeszteni Izrael szuverenitását Ciszjordániára (tehát a történelmi Júdeára és Szamáriára), és nem fog különbséget tenni a tömbben lévő és az elszigetelt telepek között.

A palesztinok Ciszjordánia és a Gázai övezet területén tervezik létrehozni leendő államukat. Ciszjordániában jelenleg mintegy 400 ezer zsidó telepes él. A zsidó telepek létrehozása ugyanakkor a nemzetközi jog, a genfi egyezmény alapján nem jogszerű, ezért nemzetközi megítélésük is vitatott.

Törökország határozott bírálója Izrael palesztinokra vonatkozó politikájának, és hosszú ideje kampányol a Gázai övezet blokádja ellen is.