Ecuador tagadja, hogy ki akarná utasítani Assange-t

A dél-amerikai ország kormánya vasárnapi nyilatkozatában határozottan tagadta, hogy megszüntetné a londoni nagykövetségén az igazságszolgáltatás elől bujkáló Wikileaks alapító menedékjogát.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a szivárogtató szervezet twitter-bejegyzésben ijesztgetett azzal, hogy az ecuadori kormány egy forrása szerint a nagykövetségen 2012 óta tartózkodó Julian Assange-t kormánya ki akarja tenni nagykövetségéről, majd átadja a brit hatóságoknak.

Wikileaks: rövid időn belül letartóztathatják Julian Assange-t

Csütörtök éjszaka twitter-üzenetben jelentette be a szervezet magas-rangú forrásokra hivatkozva, hogy alapítójukat hamarosan kiutasíthatják a londoni ecuadori nagykövetségről, és attól tartanak Ecuador már megegyezett az Egyesült Királysággal Assange letartóztatásáról is.

Az ausztrál férfi akkor vált híressé, mikor szervezete, a Wikileaks 2010-es amerikai diplomáciai kommunikációs anyagokat hozott nyilvánosságra, majd Ecuador menedékstátuszt biztosított számára attól való félelmében, hogy a britek letartóztathatják egy svéd szexuális bántalmazási váddal kapcsolatban. Támogatói szerint mindez előbb-utóbb amerikai kiadatásához vezetne, ahol titkos információk illegális szivárogtatásával vádolnák meg.

Az ecuadori külügyminisztérium „határozottan visszautasítja a közösségi oldalakon a napokban keringő hamis híreket, melyeket egy Julian Assange-hoz kötődő szervezet terjesztett el a 2012-től élő diplomáciai menedékjogának azonnali felfüggesztésével kapcsolatban”

— írták közleményükben.

„Assange úrnak nemcsak jogai, de kötelezettségei is vannak, melyeket be kell tartania, és melyek tiszteletét mindig is elvárjuk: egyetlen Ecuador fennhatósága alatt tartózkodó személy sem áll a törvény felett”.

Assange londoni tartózkodása nem volt „sima menet”. A de facto őrizetben élő férfi a Wikileaks aktív vezetője maradt, bár 2018-ban lemondott főszerkesztői státuszáról. Tevékenysége egyre kellemetlenebbé vált a vendéglátója számára is, miután az általa kiszivárogtatott információk az ecuadori elnököt, Lenin Moreno-t korrupció gyanújába kevertek.

A dél-amerikai országgal kapcsolatos szivárogtatások azt is sejtették, hogy Moreno hajlandó lett volna „eladni” Assange-t az amerikai adósságainak csökkentése fejében.