Wikileaks: rövid időn belül letartóztathatják Julian Assange-t

Csütörtök éjszaka twitter-üzenetben jelentette be a szervezet magas-rangú forrásokra hivatkozva, hogy alapítójukat hamarosan kiutasíthatják a londoni ecuadori nagykövetségről, és attól tartanak Ecuador már megegyezett az Egyesült Királysággal Assange letartóztatásáról is.

A WikiLeaks ausztrál alapítója 2012-ben kért menedéket Ecuadortól, hogy elkerülje kiadatását Svédországnak az őt érő szexuális erőszak vádjával kapcsolatban. Nem csak ez fenyegeti azonban, kiadhatják az Egyesült Államoknak is, ahonnan külügyminisztériumi és Pentagon fájlokat lopott el, és hozott később nyilvánosságra.

WikiLeaks on Twitter: „BREAKING: A high level source within the Ecuadorian state has told @WikiLeaks that Julian Assange will be expelled within „hours to days” using the #INAPapers offshore scandal as a pretext–and that it already has an agreement with the UK for his arrest.https://t.co/adnJph79wq / Twitter”

BREAKING: A high level source within the Ecuadorian state has told @WikiLeaks that Julian Assange will be expelled within „hours to days” using the #INAPapers offshore scandal as a pretext–and that it already has an agreement with the UK for his arrest.https://t.co/adnJph79wq

A szervezet twitter-bejegyzése szerint Ecuador már megegyezett az Egyesült Királysággal Assange kiadatásáról és letartóztatásáról. Egy órával később hozzátették, egy második, magas-rangú forrás is megerősítette értesüléseiket.

Lenín Moreno, Ecuador elnöke állítólag azért tervezi „kilakoltatni” a WikiLeaks alapítóját, hogy tartozásai egy részét elengedje Amerika, illetve még szélesebb körben gondolják úgy, hogy Moreno elnök ellen korrupciós nyomozás folyik országában, és ezzel a lépéssel segítene magán.

A WikiLeaks elmondta az Associated Pressnek:

„Amennyiben Moreno elnök illegálisan véget vetne a menekült kiadó menedékjogának csak azért, hogy tengerentúli korrupciós botrányáról elterelje a figyelmet, a történelem nem fog kegyesen bánni vele.” 

Moreno korábban azzal vádolta meg a 47 éves Assanget egy ecuadori rádióműsorban, hogy privát fotókat szellőztettett meg róla és családjáról.

„Assange túlságosan gyakran szegte meg a megegyezést, amit vele és jogi csapatával kötöttünk,” 

— állította az ecuadori elnök.

„Nem arról van szó, hogy nem beszélhet arról, amiről szeretne, sem arról, hogy nem fejezhetné ki magát szabadon, de nem hazudhat, vagy hekkelhet meg privát fiókokat vagy telefonhívásokat a menedékjogi szerződése szerint.” 

A hírre Assange és a WikiLeaks támogatói elözönlötték a nagykövetség előtti teret, sátrakat állítottak fel, és gyertyákat gyújtottak tiltakozásul.

The Australian újság beszámolója szerint Assange anyja, Christine kérte támogatóit, hogy virrasszanak a nagykövetség előtt fiáért, és mindezt élőben közvetítsék.