Kölcsönös védelmi szerződést köthet az USA és Izrael?

Lindsey Graham, a szenátus igazságügyi bizottságának elnöke a republikánus zsidó koalíció éves gyűlésén kijelentette, Amerikának világossá kell tennie a világ számára hogy „egy Izrael elleni támadást az egész Egyesült Államok elleni támadásnak fog tekinteni”.

Graham szombaton felszólította az Egyesült Államokat, lépjen kölcsönös védelmi szerződésre Izraellel, hogy demonstrálja az egész világ előtt, milyen jelentős kapcsolatokat is ápol a zsidó állammal.

Fotó: UPI

A republikánus szenátor leszögezte, Amerikának üzennie kell Izrael ellenségeinek:

„Amennyiben el akarják pusztítani az egyetlen zsidó államot, ahhoz előbb rajtunk kell keresztüljutniuk.”

A szenátor arra is javaslatot tett, hogy a republikánus többségű amerikai Szenátusnak egy hónapon belül hivatalosan is szavazza meg Izrael Golán-fennsík feletti szuverenitásának elismerését, illetve kényszerítse a demokratákat nyílt állásfoglalásra az ügyben.

Ahogy arról már korábban hírt adtunk, Donald Trump amerikai elnök a közelmúltban aláírt egy, az 1967-es hatnapos háború után Szíriától elfoglalt terület feletti izraeli fennhatóságot elismerő nyilatkozatot. Izrael 1981-ben annektálta a területet, azonban ezt soha nem ismerte el a nemzetközi közösség egyik tagja sem, mind ez idáig.

Trump hivatalosan is elismerte Izrael fennhatóságát a Golán felett

Az amerikai elnök Benjamin Netanjahu jelenlétében írta alá a dokumentumot.

A gyűlésen Trump elnök is felszólalt a közelgő izraeli választásokkal kapcsolatban.

„Nos, szoros menet lesz — nagyon szoros. Két jó ember.”

— mondta az elnök a két legnagyobb izraeli párt vezetőjének, Benjamin Netanjahunak és Beni Ganznak a „csatájára” utalva.

„Más elnököktől eltérően, én megtartom az ígéreteimet,”

— tette hozzá, mondván az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése „olyan történelmi tett volt, amire évtizedek óta vártak”, illetve, hogy az amerikai-izraeli kapcsolatok soha nem voltak olyan nagyszerűek, mint most.

„Miniszterelnökök mellé álltam a Fehér Házban, mikor elismertem Izrael szuverenitását a Golán-fennsík felett (…) Némelyeknek talán nem tetszik, de én tényleg szeretnék békét látni a Közel-Keleten”

— zárta üzenetét az amerikai elnök, hozzátéve, ha az általa megbízott Jared Kushner és Jason Greenblatt nem tud békét teremteni a Közel-Keleten, „akkor senki sem tud”. Az említett béketerv bejelentése röviddel az április 9-ei izraeli választások után várható.