Irán Forradalmi Gárdáját terrorszervezetté nyilvánítaná Trump

Ez lehet az első alkalom, hogy egy külföldi kormányzati szervezetet terrorszervezetté nyilvánítsanak. Szakértők óvatosságra intenek.

Az amerikai kormányzat arra készül, hogy terrorszervezetté nyilvánítsa az iráni Forradalmi Gárdát.

— jelentette a The Wall Street Journal című lap meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva – írja a The Times of Israel.

Az erről szóló döntést várhatóan hétfőn jelentik majd be, és a The Wall Street Journal értesülései szerint ezzel egyidejűleg – megtorló válaszlépéstől tartva – készültségbe helyezik az Egyesült Államok Középső Parancsnokságának haderejét a Közel-Keleten.

A hivatalos minősítés és annak következményei talán újszerűek, azonban az már hosszú ideje tény, hogy az iráni Forradalmi Gárda mészárosai régóta terroristák

–fogalmazott Ben Sasse republikánus szenátor a hírre reagálva.

Nem mindenki osztja ezt a keményvonalas irányt, amelyet az elnök maga is képvisel a hírekben olvasható feltételezések szerint. Egy neve elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselő azt mondta a lapnak, hogy a döntés része az Iránra kifejtett nyomásgyakorlásnak, ám a kormányzaton belül akadnak óvatosabb vélemények is.

A Pentagonban és a a Központi Hírszerző Ügynökségben (CIA) is úgy vélik, hogy ez visszaüthet a térségben állomásozó amerikai erőkre, bár elismerik a kormány döntését, amely a tervek szerint a Forradalmi Gárda Európában és másutt fenntartott üzleti kapcsolatainak felszámolásához is vezetne.

Ez lehet az első alkalom, hogy egy külföldi kormányzati szervezetet terrorszervezetté nyilvánítsanak. A beszámolók alapján a külügyminisztérium terrorelhárítással foglalkozó részlegének egykori igazgatója szerint a döntés precedens értékű, azonban:

„Ennek a következményei mélyrehatóak lesznek”

–fogalmazott Jason Blazakis.