Erdogan szerint pártja választási csalás miatt veszített Isztambulban

Az isztambuli helyhatósági választások eredményének megsemmisítését kérte a választási hatóságoktól Recep Tayyip Erdogan török elnök pártja – adta hírül pénteken a Habertürk helyi médium. 

Súlyos presztízsveszteséget szenvedett Törökország elnöke a vasárnapi helyhatósági választásokon. Ellenzéke Ankarát és Isztambult is megnyerte — vélik nemzetközi hírügynökségek.

Megtörthet Erdogan uralma?

Hivatalosan meg nem erősített hírek szerint az ellenzék Ankarát és Isztambult is meghódíthatta.

A Habertürk értesülése szerint Erdogan Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) Isztambul Büyükcekmece kerületében éppen ezért adta be kérelmét a tartományi választási irodának arra hivatkozva, hogy a kerületben törvénytelenül regisztráltak szavazókat.

Az AKP ugyanakkor nem csupán a kerületi, hanem az egész isztambuli eredmény eltörlését követeli, miközben nyolc isztambuli kerületben még zajlik a szavazatok általuk kezdeményezett újraszámlálása.

Isztambulban, ahol mintegy 10,5 millió volt a választásra jogosultak száma, az első szavazatszámlálás szerint az ellenzék jelöltje győzött, de közte és a kormánypárt jelöltje között alig 25 ezer voks volt a különbség.