Megtörthet Erdogan uralma?

Súlyos presztízsveszteséget szenvedett Törökország elnöke a vasárnapi helyhatósági választásokon. Ellenzéke Ankarát és Isztambult is megnyerte — vélik nemzetközi hírügynökségek. A török állami szervek még nem erősítették meg mindezt.

Valószínüleg újraszámlálást fognak elrendelni azokban a körzetekben, ahol szoros eredmények születtek, azonban mindez csak utolsó szalmaszál lehet Recep Tayyip Erdogannak, az iszlám többségű ország korábban teljhatalmúnak hitt elnökének.

Több mint 15 éve tartó politikai dominanciája erősen megkérdőjeleződik az eredmények ismeretében.

Erdogan kormányzó pártja, az Igazság és Fejlődés Párt (AKP) a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltjeivel mérkőzött meg vasárnap. Az országban tapasztalható feszültségről tanúskodott, hogy tegnap két embert is lelőttek egy szavazóhelyiségben.

Törökország: halálos lövöldözés a választásokon

Két ember halt meg egy szavazóhelyiségben kezdődött lövöldözésben vasárnap Törökországban.

Arab és nyugati hírforrások is azt jelentették hétfő délelőtt, hogy rendkívül szoros a verseny az isztambuli főpolgármesteri címért, valamint a főváros, Ankara megszerzéséért is. Több hírportál szerint Erdogan pártja kikapott ezekben a városokban. A szoros eredményekre jó példa Isztambul esete:

a kormánypárt szerint ők nyertek 4000 vokssal, az ellenzék szerint pedig ők, 28 ezer szavazattal.

Az eredmény hivatalosan még nem ismert. Egyesek szerint a török hatóságok titkolhatják a végeredményt. A CNN Türk vasárnap késő éjjel le is állt a választási eredmények közlésével úgy, hogy isztambuli eredmény még nem volt: a választási eredmények feldolgozottsága a legutolsó hivatalos közlés szerint 98,5 százalékos, 120 ezer szavazatot még nem számoltak össze.

Erdogan pozícióját gyengíthette az országát súlytó gazdasági recesszió, amihez 20% közeli inflációs ráta párosult, és több mint 10 éve nem tapasztalt munkanélküliség (12-13%). Az elnök sikereinek alapját korábban évekig a virágzó gazdaság adta, amelyet azonban jelentősen megtépázott az Egyesült Államok és Törökország közötti diplomáciai, illetve kereskedelmi viszály.

A vasárnapi helyhatósági választásokon 57 millió török választópolgár volt jogosult leadni szavazatát. Előzetes adatok szerint csaknem 85%-uk élt is ezzel a jogával.