Törökország: halálos lövöldözés a választásokon

Két ember halt meg egy szavazóhelyiségben kezdődött lövöldözésben vasárnap Törökországban. Az országos önkormányzati voksolás komoly teszt Erdogan végtelennek tűnő hatalma számára is. 

Vitatkozás tört ki Malatyában az urnáknál, majd valaki pisztolyt rántott, és lelőtt két embert. A lövöldözőt őrizetbe vették — adta hírül a DHA török hírügynökség.

A Szaadet nevű kis ellenzéki párt vezetője, Temel Karamollaoglu a Twitteren azt írta, hogy tömörülésének két tagja az áldozat, akik választási megfigyelőként tevékenykedtek. A két politikai aktivistával állítólag azért végeztek, mert tiltakoztak az ellen, hogy nem biztosítanak szavazófülkét, hanem nyilvánosan kell szavazniuk az embereknek.

A vasárnapi helyhatósági választásokon 57 millió török választópolgár jogosult leadni szavazatát az ország 81 tartományában. A voksolás biztonságát 553 ezer egyenruhás felügyeli.

A feszültségnek sokféle magyarázata lehet. Mindegyik szorosan köthető a sokak szerint autoriter elnöknek, Recep Tayyip Erdogannak a munkásságához. A mostani helyhatósági választás az első amióta 2017-ben Erdogan alkotmányjogi változtatásokat hajtatott végre, mindezzel nagyobb hatalmat biztosítva magának – emlékeztet a Times of Israel cikke.

Az írás arra is felhívja a figyelmet, hogy a török vezető nem mehet biztosra a dolgában, mert bár gazdasági minisztere – saját veje – szerint is kontroll alatt tartják a gazdaságot, a mutatók nem feltétlenül igazolják mindezt: Erdogan pozícióját gyengítő recesszió sújtja az iszlám többségű államot. Az infláció mértéke 20% közeli, míg a munkanélküliség (12-13%) is régen tapasztalt magasságokkal fenyeget.

Nem elhanyagolható előnye van Erdogánnak a tömegtájékoztatás terén, hiszen, ahogy riválisai folyamatosan utalnak rá, az elnök közszolgálati állami csatornákon szinte egyeduralkodó, és nézetei sokkal több emberhez eljutnak, mint kihívóié.

A helyhatósági választások tehát figyelmeztetőek lehetnek a török elnök és iszlamista kormánya számára. Erdogan sikereinek alapját ugyanis évekig a virágzó gazdaság adta, amelyet azonban jelentősen megtépázott az Egyesült Államok és Törökország közötti diplomáciai, illetve kereskedelmi viszály.

A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a kormánypárt főpolgármester-jelöltjei a két legfontosabb városban, Ankarában és Isztambulban szoros versenynek néznek elébe. A felmérések szerint a voksolás kimenetelét a határozatlan szavazók döntik majd el, akik között a kormányoldal korábbi választói vannak túlnyomó többségben.

Erdogan 16 éve vezeti a 82 millió lakosú Törökországot az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) élén.