Nem terrorizmussal vádolják a christchurchi merénylőt

Ötven rendbeli gyilkosság és harminckilenc gyilkossági kísérlet miatt emeltek vádat a christchurchi terrortámadás elkövetője ellen – áll az új-zélandi rendőrség csütörtöki közleményében.

A 28 éves ausztrál férfi jelenleg börtönben van. Az ügyében a bíróság pénteken ül össze másodszorra; a korábbi tárgyaláson, egy nappal a lövöldözés után, még csak egy rendbeli gyilkossággal vádolták.

Brenton Tarrant a bíróságon (fotó: MTI/EPA)

Az aucklandi fegyházban őrzött 28 éves ausztrál férfit pénteken hallgatja meg másodszorra a bíróság, a börtönnel létesített audovizuális kapcsolaton keresztül.

A rendőrség nem zárta ki a további vádpontok lehetőségét sem, de nem erősítette meg, hogy terrorizmussal kapcsolatban is vádat emelnek-e ellene.

Az előző tárgyaláson a férfi bejelentette, hogy saját maga akarja ellátni a képviseletét. Emiatt felmerült az az aggodalom, hogy az eljárást saját – a fehér felsőbbrendűséget hirdető – meggyőződésének népszerűsítésére akarja felhasználni, ahogy azt az általa példának tartott norvég szélsőjobboldali terrorista, Anders Breivik tette. Breivik 2011-ben az Oslo közeli Utoya szigetén 77 fiatalt ölt meg, tettét pedig a „muszlim invázió elleni harccal” indokolta.

A pénteki tárgyaláson sem a helyi, sem pedig a nemzetközi média nem lehet majd jelen, s tilos lesz a film- és a hangfelvétel készítése is.

A christchurchi merénylő március 15-én hajtott végre terrortámadást két mecset ellen, a lövöldözésben 50 ember halt meg. A mészárlás után nem sokkal elfogott tettes a merénylet előtt néhány perccel 74 oldalas kiáltványt tett közzé, amelyben egyebek között azt hangoztatta, hogy tettét bevándorlásellenessége motiválta.

Vérengzés két mecsetben Új-Zélandon

Harminc embert a Maszdzsid al-Núr mecsetnél, tízet pedig a peremkerületi Linwood mecsetben öltek meg, húsz ember súlyosan megsebesült.