A szaúdiak atomreaktorral ijesztgetik Izraelt

Bár Rijád szerint kizárólag békés célokat szolgál majd, a szakértők óvatosságra intenek – írja az i24 News.

Az atomerőmű fejlesztését a Google Earth műholdképei alapján követték nyomon 2017 áprilisától napjainkig, és ez alapján látható, hogy a beruházás a végéhez közeledik.

Szakértők szerint a képeken jól látszik, ahogy felépült a nukleáris üzemanyagot tároló létesítmény, bár eddig még mindenki vonakodott fűtőelemeket eladni a szaúdi királyságnak, legalábbis addig, amíg a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és a szaúdi királyság meg nem egyezik a hivatalos felügyelet szabályaiban.

Fegyverzet-ellenőrző szakértők riasztónak nevezték, hogy a királyság vonakodik betartani a világ nukleáris hatalmai által megalkotott iránymutatásokat.

Nagyon nagy a valószínűsége, hogy a képeken Szaúd-Arábia első nukleáris erőművét látni – mondta Robert Kelley, a NAÜ volt igazgatója. Ez azt jelenti, hogy a szaúdiaknak meg kell szerezniük a működéshez szükséges biztosítékokat – tette hozzá.

A szaúdi energiaügyi miniszter szerint a rijádi tudományos és technológiai központ (King Abdulaziz City for Science and Technology) délnyugati sarkában létesülő erőmű kizárólag békés célokat szolgál, mint például tudományos, kutatási, oktatási tevékenységet, és teljes mértékben megfelel a nemzetközi egyezményeknek.

Júliusban Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az Egyesült Államokba küldte Yuval Steinitz energiaügyi miniszterét, hogy közölje, Izrael vörös vonalán túl van a szaúdi nukleáris fejlesztés.

Izrael egyértelművé tette Washington számára, hogy tudni akar a nukleáris reaktor pontos helyéről, és biztosítékot kért arra, hogy Rijád nem szerzi meg képességet vagy az engedélyt ahhoz, hogy urániumot dúsítson.

A Reuters korábbi értesülése szerint Rick Perry amerikai energiaügyi államtitkár titkos megállapodásokat hagyott jóvá, amelyek lehetővé tették, hogy amerikai vállalatok nukleáris technológiát és fejlesztési támogatást adjanak el a szaúdiaknak, bár a Trump-kormány csak lassan és óvatosan fűzi szorosabbra a szálakat a királysággal az atomenergia területén – jegyzi meg a cikk.

Szaúd-Arábia 17 atomerőművet szeretne építeni, hogy diverzifikálja energiafelhasználását annak érdekében, hogy olajkészleteket szabadítson fel, felpörgetve az exportot.

Izrael azt szeretné, ha a szaúdiaknak kizárólag az Egyesült Államok adna el urániumot, és az ő felelőssége lenne az elhasznált fűtőelemek begyűjtése és elszállítása az országból.

Rijád azonban önellátó szeretne lenni nukleáris fűtőanyagból, úgy érzik, joguk van hozzá, hogy saját maguk állítsák elő az urániumot, amely gazdasági fellendülést jelentene az ország számára. Ezt azonban Izrael ellenzi annak a veszélye miatt, hogy az urán rossz kezekbe kerülhet.