A francia pénzügyminiszter Európai Birodalommá fejlesztené az EU-t

Bruno Le Maire szerint az Európai Unió csak birodalommá alakulással veheti fel a harcot a rivális szuperhatalmak, Amerika és Kína gazdasági és technológiai eszközökkel végzett „hűbéresítési” kísérletei ellen — írja a Financial Times.

Le Maire sietett tisztázni, hogy nem a „leuraló birodalomról” hanem „békés birodalomról” beszél, amely egyesítené az EU tagországait, hogy hatékonyan léphessenek fel Kína új, gyorsan terjeszkedő Selyemút infrastrukturális programja, illetve Trump „Amerika először” filozófiájából fakadó „veszélyek” ellen.

Bruno Le Maire Fotó: Lewis, Joly, JDD

A francia pénzügyminiszter „Az új birodalom: Európa a 21. században” címet viselő könyvének bemutatóján kijelentette, a „hűbéresítés” nem fikció, hanem valós probléma Európában.

„Hűbéresítés az, mikor az Egyesült Államok területén kívüli szankciókat vet ki az Európai Unióra, vagy amikor vámot vet ki az acélra és az alumíniumra, mellyel közvetlenül hatással van az észak-francia acélgyárak munkásainak életére. Hűbéresítés az is, amikor Kína úgy dönt, hogy Európa stratégiai infrastruktúrájának jelentős részét felvásárolja, vagy amikor az önvezető autóinknak amerikai navigációs rendszerük és ázsiai akkumulátoraik vannak.”

Le Maire a Brexitre is kitért, mely szerinte megmutatta, „az európai projekt halandó,”éppen ezért a maradék 27 EU tagországnak össze kell tartania. Hozzátette,  hogy

Nagy-Britannia kiválása „felelősséget ró ránk, hogy egyértelműen kimondjuk, az EU elhagyásának hihetetlenül magas ára van, — gazdasági, pénzügyi, politikai értelemben egyaránt — amit a britekre nézve nagyon sajnálok.”

A hétfői brit parlamenti szavazással kapcsolatban hozzátette, hogy az veszélyesen közel hozott egy megállapodás nélküli Brexitet.

„Éppen ezért számunkra az a prioritás, hogy megőrizzük az egységes piacot, és megerősítsük az európai kontinens politikai hatalmát.”