Lemondott az elnök, komoly váltás jöhet Algériában

Bocsánatot kért szerdán az algériai néptől az ország előző nap lemondott elnöke, Abdel-Azíz Buteflika. Eközben az algériai alkotmánytanács elfogadta lemondását, és üressé nyilvánította az elnöki széket, megnyitva az utat az átmeneti időszak előtt.

„Tisztségemről lemondva, elnöki pályafutásomat befejezve, bocsánatot kérek polgártársaimtól, akikkel szemben mulasztást követtem el” – írta Buteflika. Gyarló emberként bocsánatot kérek tőletek, a veletek szembeni mulasztásaimért” – tette hozzá, megjegyezve, hogy ez az utolsó üzenete.

Buteflika egyúttal védelmébe is vette csaknem 20 évig tartó elnökségét.

„Isten a tanúja, hogy őszinte és hűséges voltam. Nem szomorkodom, nem aggódom országom jövőjéért” – fogalmazott.

A szerdai nap folyamán az algériai alkotmánytanács elfogadta Buteflika lemondását, és üressé nyilvánította az államfői széket. Az algériai alaptörvény értelmében ezt követően összehívják a parlamentet, amely kijelöli az ideiglenes államfőt. Az észak-afrikai ország alkotmánya értelmében ez esetben a felsőház elnöke – jelenleg Abdel-Káder Binszáleh – veszi át az államfői teendőket a választásokig.

Buteflika lemondását az APS algériai állami hírügynökség jelentette kedd este. Röviddel a bejelentés előtt azonnali lemondásra szólította fel Buteflikát Ahmed Gáid Szaláh algériai vezérkari főnök, helyettes védelmi miniszter, aki ezt megelőzően a fegyveres erők legfőbb parancsnokságával tárgyalt a belpolitikai válság rendezéséről a védelmi minisztérium épületében.

Az algériai államfői hivatal már hétfőn közölte, hogy Buteflika még az április 28-ig tartó mandátumának lejárta előtt bejelenti lemondását.

Buteflika 2013-ban agyvérzést kapott, azóta ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt. Az elnök legutóbbi nyilvános beszédét 2014-ben mondta el, azóta pedig közleményeken keresztül szólt a néphez.

Az észak-afrikai országban azt követően kezdtek tömeges tiltakozások, hogy Buteflika február közepén bejelentette indulási szándékát az eredetileg április 18-ra kiírt elnökválasztáson, ötödik elnöki mandátumáért.

Algéria: az új polgárháború kockázata

Egy újabb polgárháború által generált menekülthullám az EU-ban is a végletekig fokozná a feszültséget és a politikai meghasonlást. Pelle János elemzése.

A tüntetések hatására az elnök március elején visszalépett, és elhalasztotta az elnökválasztást, egyfajta kompromisszumos megoldást kínálva az elégedetlenkedőknek. Ennek értelmében népszavazásra bocsátottak volna egy új alkotmányt, amelynek elfogadásáig Buteflika hivatalban maradt volna. Ez azonban olaj volt a tűzre, a tüntetések folytatódtak, és a tiltakozók ezúttal már az elnök távozását követelték egyhangúlag.

Buteflika 1999 óta volt Algéria elnöke.