Irán szerint az amerikai szankciók miatt megy nehezen az árvízi mentés

Az Irán elleni amerikai szankciók miatt nehezebb az árvízi mentés az országban: az állami helikopterflotta rossz állapota miatt kevés jármű vethető be a mentésbe, mert nincs alkatrész-utánpótlás – panaszkodott hétfőn a Twitteren Mohammed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter.

A déli tartományokban rendkívüli állapotot hirdettek ki vasárnap az áradások miatt, amelyekben immár 45 ember vesztette életét. Az áradás az ország 31 tartományából 23-at érint.

„Ez nem pusztán gazdasági hadviselés, hanem gazdasági terror” — írta a miniszter, utalva arra, hogy az Egyesült Államok tavaly óta ismét büntetőintézkedéseket tart érvényben Irán ellen.

Az iráni szárazföldi hadsereg parancsnoka az állami tévének nyilatkozva elmondta, hogy húsz katonai helikopter vesz részt a lakosok kimenekítésében az elárasztott falvakból.

Az Egyesült Államok azt követően léptette újra életbe az Iránra atomprogramja miatt kiszabott szankciókat, hogy Donald Trump amerikai elnök tavaly májusban felmondta a 2015-ös többhatalmi nukleáris megállapodást arra hivatkozva, hogy Irán nem tartja be.