Szijjártó: jól látszik, hogy Brüsszel szereti a bevándorlást

A külgazdasági és külügyminiszter szerint ez abból is látszik, hogy az Európai Bizottság éppen a legális migráció pozitív hatásairól indított kommunikációs kampányt.

Szijjártó Péter abból az alkalomból beszélt újságírók előtt hétfőn, hogy részt vesz a litvániai Palangában a V4-ek és az Észak-balti Nyolcak találkozóján — derül ki az MTI írásából.

„Az Európai Bizottság újra feltette a régi lemezt, amelyből egyértelművé válhat mindenki számára, hogy Brüsszel szereti a bevándorlást, hiszen az Európai Bizottság most éppen a legális migráció pozitív hatásairól kezdett el kommunikálni, ami gyakorlatilag visszavisz minket a globális migrációs csomagról szóló tavalyi New York-i vitákba, amelyek semmi másról nem szóltak, mint az illegális migráció legalizálásáról” — fogalmazott a miniszter.

Szerinte ebbe a törekvésbe „állt bele” az Európai Bizottság újult erővel, és az EP-választások közeledtével újabb kommunikációs hadjáratot indított el a migráció pozitív hatásairól.

Szijjártó szerint a nemzetközi tanácskozáson egyetértés volt arról, hogy

a migráció talán a legmélyebb választóvonalakat és véleménykülönbségeket hozta ki az Európai Unió eddigi történetében,

és az EP-választás fog választ adni arra a kérdésre, hogy az EU milyen irányban megy tovább.

„Láthattuk, hogy a migráció nyomán a terrorfenyegetettség soha nem látott súlyosságúvá vált az elmúlt évtizedek vonatkozásában Európában és a biztonsági kihívások egyre jobban növekedtek az elmúlt években” — fogalmazott a magyar miniszter, aki a fórumon felszólalva beszélt azokról az aggodalmakról is, amelyek a migráció kapcsán fogalmazódtak meg Magyarországon.

Kiemelte, hogy az EU és Törökország egyezménye eredményeképpen elérkezett, „csöndesnek” mondható időszak óta egyáltalán nem fejlesztették az Európa déli határát védő infrastruktúrát, valamint a nyugat-balkáni térségben mintegy 70 ezer migránst tartoztattak fel, és Magyarország déli határán is a határsértések számának növekedése tapasztalható.

„Nem szabad engedni, hogy egy új, a négy évvel ezelőttihez hasonló menekülthullám alakuljon ki”

— jelentette ki a politikus.

Szijjártó olyan dokumentumról is beszélt, amelyet az Európai Bizottság jogi szolgálata ugyan még nem hozott nyilvánosságra, de felszínre kerültek róla részletek. Azt akarják elérni, hogy jogilag kötelező legyen a globális migráció csomag az összes tagország számára, azoknak is, amelyek nem szavazták meg — közölte Szijjártó Péter.

„Az Európai Bizottság nevében adott válaszok ilyen tekintetben nem megnyugtatók” — hangoztatta a magyar miniszter.