Felmérés: a többség Netanjahut látja esélyesnek

Az éppen tíz éve hatalomra került Benjamin Netanjahuról a többség úgy véli, folytathatja munkáját a közelgő választások után is — ez derült ki egy friss izraeli kutatásból.

Vasárnap este az izraeli 12-es csatornán közölt felmérés szerint a megkérdezettek több mint fele, 56% véli úgy, hogy a jelenlegi miniszterelnök folytathatja munkáját, amit éppen tíz éve, 2009. március 31-én kezdett hivatlosan — írja a Times of Israel.

Elsőszámú riválisa, Beni Ganz mindössze 22% szerint lehet a zsidó állam új kormányfője. A felmérésben arra is kitértek, hogy a választók a racionalitás mellett szívük szerint kinek szavaznának bizalmat inkább. Itt már sokkal szorosabbak a mutatók. A Likud vezére éppen hogy megelőzi a centrista összefogás jelöltjét, 38-36% arányban.

Ebben a felmérésben is érezhető, hogy feszült napok elé néznek az április 9-i választás előtt a kampánystratégák.

Ami a pártpreferenciákat és a kormányzáshoz szükséges adatokat illeti: itt nincs nagy eltérés a korábbi hetek adataihoz képest. Viszonylag egyértelműen látszik, hogy a Kék-Fehér centrista tömörülés ma több szavazatot kapna, mint a jobboldal, azonban még így sincs meg a kormánytöbbséghez szükséges mandátumuk.

Ganz szövetsége 32 mandátumot kapna egy mai választáson, Netanjahu Likudja 28-at a 120 fős Knesszetben, a harmadik helyen lévő baloldali Munkapárt pedig mindössze nyolc képviselővel jutna be a törvényhozásba — olvasható a kutatásban. A felmérés emlékeztet: a kormánytöbbséghez 61 mandátum kell. Jelenleg hiába tűnik erősebbnek a baloldal, a többi, kisebb párttal együtt, a két arab formációval közösen is csak 56-ot szereznének meg. Ellenben

a Likud és féltucatnyi esetleges szövetségese a közép- és szélsőjobboldalon megszerezné a 61 mandátumot.

A közvélemyénykutatás nem tér ki az összes, azaz 43 lehetséges pártra, azonban a vizsgált másik 10 formáció mindegyike hét és négy mandátum között mozog továbbra is, vagyis jó eséllyel pályáznak arra, hogy bekerüljenek a zsidó állam parlamentjébe. Ezek közül az Új Jobboldal, a Sasz, az Egyesült Tóra Judaizmus, a Kulanu, Jiszráel Béjtenu és a Zehut számít a legismertebbnek.

Mellettük érdemes számolni az egymással rivalizáló két arab formációról is, a Hadas-Ta’alról és az Egyesült Arab Lista-Baladról. Előbbi hiába kapna ma hét mandátumot, az arabok több mint fele úgy gondolja, hogy mindez komoly változást nem hozna saját életükben. Az izraeli arabok választási hajlandóságáról a napokban lapunk is közölt egy írást.

Az arabok felét nem érdekli az izraeli választás

Nem sok jóval kecsegtet a közelgő izraeli választás a zsidó állam arab állampolgárainak, akiknek az összefogás hiánya miatt is apad az érdeklődése.