Az arabok felét nem érdekli az izraeli választás

Nem sok jóval kecsegtet a közelgő izraeli választás a zsidó állam arab állampolgárainak, akiknek az összefogás hiánya miatt is apad az érdeklődése.

„Az arabok tömegesen mennek szavazni”

— mondta négy évvel ezelőtt a választások napján Benjamin Netanjahu, amikor is az arab lakosság 70%-a ment voksolni.

Azonban az i24News hírportálon közölt friss kutatás szerint ma

alig 51%-uk mutat hajlandóságot arra, hogy részt vegyen a kevesebb mint két hét múlva esedékes választásokon.

Arab nő szavaz Izraelben. Fotó: Há’árec

Jelenleg a Knesszetben a 120 képviselő közül 13-an tartoznak az arab pártokhoz. Ők eredetileg egy platformhoz, az egységes Arab Listához tartoztak, de az elmúlt évek sodrásában ez a politikai formáció is változásokon ment keresztül. Jelenleg két arab listával próbálják maximalizálni szimpatizánsaikat.

Egy legutóbbi felmérés szerint, amiről mi is beszámoltunk, a Hadas-Ta’al listáról heten, míg az Egyesült Arab Lista-Balad formációból négyen juthatnának be a törvényhozásba.

Pontosan nem lehet tudni, hogy mi lehet a választási hajlandóság csökkenése mögött, azonban tény, hogy április 9-én mintegy hatmillió izraeli jogosult a szavazásra, közel félmillióval többen, mint négy évvel korábban. A voksolók 79 százaléka zsidó, 16 százaléka arab, a fennmaradó 5 százalék pedig más etnikumú állampolgár lehet. Ők összesen 43 párt közül választhatnak majd.

A most közölt, Jaffa Intézet által elvégzett felmérés eredményéről a szakértő úgy vélte, hogy a „trend egyértelmű”.

„Világos, hogy a korábban egységes arab párt kettéválása, amivel most a választásokon is találkozhatnak a szavazók csalódottságot és eltávolodást váltott ki. A két lista nem képes a figyelem felhívására és a kampány világos közvetítésére”

— fogalmazott dr. Aas Atrash az intézet részéről.

A kutatás eredményeinek elemzésekor azt is megfogalmazták a szakértők, hogy az arab társadalmi aktivitásban egyre kevésbé érződik a hit a politikia érdekérvényesítésben.

A Hadas-Ta’al és az Egyesült Arab Lista-Balad formációi is arra számítottak, hogy önállóságukkal majd serkenteni fogják az arabok politikai aktivitását. Mindez éppen az ellenkezőjeként alakul — áll a kutatásban.

A felmérésen 500 szavazásra jogosult arab izraelit kérdeztek meg, figyelembe véve eltérő etnikai, társadalmi és regionális helyzetüket.

Izraeli választás: fej-fej mellett a Likud és a Kék-Fehér

A jobboldal a mostani helyzet szerint összesen 64 férőhelyre számíthatna.