Izraeli választás: fej-fej mellett a Likud és a Kék-Fehér

Netanjahu pártja erősödik, Ganz pártja pedig gyengül, mindkettő 30 helyet szerezne egy friss felmérés szerint. Meglepetésre rekordot ért el a libertárius-nacionalista Mose Feiglin pártja.

A 13-a csatorna közvélemény-kutatása szerint, amelyet az Izraelinfo ismertetett, megállapítja: ha a választásokat most rendeznék, a Kék-Fehér és a Likud is 30-30 mandátumot szerezne.

Beni Ganz pártjánál ez egy képviselői hellyel való csökkenést, Benjamin Netanjahu esetében pedig két hellyel való növekedést jelent a csatorna által vasárnap közzétett korábbi felméréshez képest.

Ez azt jelenti, hogy összességében így az ortodox pártokkal kiegészült izraeli jobboldal — amelybe a Likud mellett a Jobboldali Pártok Szövetsége, az Új Jobboldal, a Sasz, az Egyesült Tóra Judaizmus, a Kulanu, Jiszráel Béjtenu és a Zehut sorolható — a mostani helyzet szerint összesen 64 férőhelyre számíthatna.

A baloldali és a balközép pártok 45 helyet nyernének, míg a két arab lista 11 mandátumot szerezne a felmérés szerint.

A Likud és a Kék-Fehér után a harmadik legnagyobb párt 10 székkel a Munkapárt lenne egy ma tartott választás esetén.

A szélsőbaloldali Merec öt széket nyerhetne (pontosan ugyanannyit, mint 2015-ben), és a két arab lista együttes 11 helyéből hét illetné a Hadas-Ta’al listát, és négy az Egyesült Arab Lista-Balad formációt.

A jobbközép Kulanu négy helyhez jutna, ahogy a szefárd vallásos Sasz is. Az Egyesült Tóra Judaizmus hét mandátumot zsebelhetne be, éppen úgy, mint a Jobboldali Pártok Szövetsége és a libertárius Zehut is (ez új rekord a jelenlegi választási kampányban). Az Új Jobboldal öt széket szerezne meg egy mostani megmérettetésen.