Szaúdiak hekkelhették meg a világ leggazdagabb emberét

Saját nyomozás alapján állítják az Amazonnál, hogy politikai támadás miatt Szaúd-Arábia áll a Jeff Bezos telefonját érő illegális adatlopás mögött.

A világ egyik legnagyobb cégének vezére pár hónapja kellemetlen hírre ébredt: Amerika egyik legnagyobb példányszámú bulvármagazinja, a  National Enquirer fotókkal bizonygatta, hogy félrelépett, és mással csalja nejét. Bezos ellentámadásba lendült, és a lap tulajdonosi háttere miatt magát az amerikai elnököt vádolta azzal, hogy ők állnak a karaktergyilkosság mögött. Mi is írtunk az esetről.

Trump bosszújaként fenyegették az Amazon-vezért?

Beindult a sárdobálás a világ leggazdagabb embere és Trump baráti köre között. Inkriminált fotók és zsarolás a főszerepben.

Az 54 éves Bezos, aki a maga több mint 160 milliárd dollárjával a világ leggazdagabb embere annak a Washington Postnak (is) a tulajdonosa, amely az egyik legélesebb bírálója a Trump kormánynak. A politikai napilap azonban nem csak Trump számára szolgált barátságtalan publikációkkal. A BBC mai híre szerint magát a nagyhatalmú szaúdi herceget, Mohammed bin Szalmánt is bosszantotta egy ideje Bezos lapja.

„Néhányan igencsak meg fognak lepődni azon, hogy a szaúdi kormánynak mennyire érdekében állt kárt okozni Jeff Bezosnak tavaly október óta, amióta a Post foglalkozni kezdett Dzsamal Hasogdzsi, szaúdi-kritikus újságíró rejtélyes halálával.”

— fogalmazott Gavin de Becker, akit az Amazon főnöke bérelt fel arra, hogy utánanézzen, ki lehetett az, aki meghekkelte telefonját, és privát információval látta el a sajtót. Hasogdzsit, a rendszer kritikus, oknyomozó szaúdi újságírót tavaly Isztanbulban gyilkolták meg máig tisztázatlan körülmények között az arab állam nagykövetségén.

Fotó: Mohammed bin Salman

Az Amazon privát nyomozását végzők most azt állítják, hogy a Mohamed bin Szalmán a Postot direkt azért támadta, mert egyrészt azok korábban terepet adtak az őt bíráló Hasogdzsinak, valamint folyamatosan arról cikkeztek, hogy neki köze lehetett a zsurnaliszta kivégzéséhez.

„Nyomozásaink, melyek eredményeit eljuttattuk az amerikai hatóságokhoz egyértelműen bizonyítják, hogy Mohamed bin Szalmán a Washington Postot egyik fő ellenségének tekintette.”

— tette hozzá Gavin de Becker.

Jeff Bezos az Amazonban lévő részesedésének köszönhetően tavaly Bill Gates-t is megelőzve a világ leggazdagabb emberévé vált. A férfi januárban feleségével közösen jelentették be 25 éves házasságuk végét. Azóta lehetett sejteni, hogy Bezos szíve másért dobog. A minősíthetetlen stílusú, ezzel együtt Amerikában felettébb nagy népszerűségnek örvendő pletykalap azonnal cikkezett a vállalkozó magánéletéről.

A National Enquirernek az sem játszott a kezére, hogy a gaz csábítónak beállított új barátnő nem egy 20 éves model, hanem egy 50-hez közeli, szakmájában rendkívüli sikereket elért nő, háromgyerekes anya, akinek a férje Hollywood egyik legkomolyabb ügynökségét vezeti. A két zátonyra futott házasságból kerekített sztorit a pletykalap, de ahogy arra korábban már a Business Insider is felhívta a figyelmet, nem teljesen kizárt, hogy a sztori politikai megrendelésre készült.