Weber: inkább nem leszek az Európai Bizottság elnöke, ha ehhez a Fidesz is kell

Manfred Weber azt állítja, nincs szüksége Orbánra, mert politikai ambícióiért nem hajlandó bármilyen alkura. A Fidesz szerint vérig sértették Magyarországot.

Manfred Weber péntek este nyilvánosan bejelentette a német köztévében: nem kér a Fidesz voksaiból, s ha ezen múlna, hogy az Európai Bizottság elnöke legyen, akkor inkább nem akar a visszavonuló Juncker utódaként annak székébe ülni — olvasható az ATV honlapján.

Az elnöki poszt az európai politika egyik legfontosabb tisztsége, amelyre a bajor CSU Manfred Webert jelölte, és aki — mivel Angela Merkel kancellár is őt támogatja –, nagy esélyesnek számít. Azonban nem minden áron. A politikus, aki nemrég Budapesten kereste fel Orbán Viktort, most azt tette egyértelművé, hogy a Fideszt nem tartja nélkülözhetetlen politikai partnerének.

Lauderrel és a Mazsihisszel is tárgyalt Weber

Az Európai Néppárt parlamenti frakcióvezetője Orbán Viktorral találkozott, majd a CEU-ra és a Síp utcába is ellátogatott.

Mint ismert, a Fidesz önmagát függesztette fel március 20-án a Néppárt tagságából az őt ért folyamatos politikai támadások miatt.

Brüsszel elsősorban az egységes EU-s bevándorláspolitika ellen tett intézkedései miatt (lásd kvótarendszerrel szembeni nemzeti szuverenitás kérdésköre) bírálta a magyar kormányfőt, akit dorgáltak azért is, mert erősen vitatott plakátkampányával is sértette az EU képviselőinek bizonyos elvrendszerét. Orbán és a Fidesz elleni folyamatos támadásokat erősítette a holland zöldpárti politikus, Jutith Sargentini — azóta is vitatott hitelességű — elmarasztaló „országjelentése” is.

Orbán Viktor a március 20-i események ellenére is azonnal deklarálta: a Fidesz változatlanul Weber támogatja a versenyben. Persze, azt korábban is érzékeltették, hogy azért, mert a kínálatban nincs más, aki jobb lenne. Maga Weber már a Sargentini-jelentést is megszavazta, aminek nyomán elindult a 7-es cikkelyes eljárás Magyarországgal szemben.

Akiket nem lehet sem kizárni, sem felfüggeszteni

Az Európai Néppárt elvtelensége idehaza megerősítette Orbán Viktort, az európai színtéren azonban elvesztette a kontrollt. Seres László publicisztikája.

Jelenleg Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság néppárti elnöke. A Néppárt és a Fidesz közötti konfliktus épp azért robbant ki, mert Weber és a Néppárt elnöke, Joseph Daul elfogadhatatlannak tartották, hogy Orbán Viktor a Juncker-Soros plakátokkal saját néppárti politikusa ellen kampányoljon.

A Fidesz felfüggesztése ellenére azért volt fontos a Néppártnak, mert az európai parlamenti választásokon a legjobb eredményt elérő pártcsalád delegálthatja az Európai Bizottság elnöki székébe a csúcsjelöltjét, azt követően, hogy a parlament legalább a szavazatok felével megválasztja.

Az ATV elemző írásában kifejtik, hogy Weber számára a nagy kérdés az volt: az EP-választási eredmények — amelyek Magyarországon Fidesz-győzelmet vetítenek előre — ismeretében Orbán Viktor és a Fidesz felé fordul-e, vagy a másik oldalra, az európai zöldek és a liberálisok felé, hogy biztosítva lássa EB-elnöki megválasztásához szükséges legkevesebb 353 voksot.

Weber friss bejelentésével úgy tűnik, elvágta a „szálakat” Orbán Viktorral, és a Fidesz reményeit is, hogy rendezhető lesz május 26-a után a Fidesz és a Néppárt viszonya.

A Fidesz reakciójában „vérig sértett magyar választókról” tett említést, Varga Judit, a Miniszterelnökség államtitkára Facebook bejegyzésében úgy fogalmazott:

„ismét bebizonyosodott: Weber a bevándorláspárti baloldal túszává vált”.