Lengyelország támogatná az ENSZ libanoni misszióját

Lengyelország 250 fős katonai kontingenssel támogatná az ENSZ libanoni misszióját a helyi és az izraeli erőket elválasztó demarkációs vonalon, a lengyel katonákhoz magyarok is csatlakoznak.

Soloch a libanoni fővárosban, Bejrútban folytatott megbeszéléseket követően számolt be a PAP hírügynökségnek a döntésről, amelyet a lengyel államfőnek még meg kell erősítenie.

A 230 katonából és a misszió 20 egyéb munkatársából álló alakulat az ENSZ libanoni békefenntartó missziója (UNIFIL) keretében teljesít majd szolgálatot. A lengyelek ír parancsnokság alá kerülnek két bázison, a libanoni és az izraeli erőket elválasztó demarkációs vonal, az úgynevezett kék vonal mentén.

A lengyel kontingens átvezénylése a békefenntartó erőkhöz szeptemberben kezdődik, az alakulat novembertől lenne bevethető. Az első, a rosomak lengyel gyártmányú páncélozott járművekkel felszerelt kontingenst az észak-lengyelországi Szczecinben állomásozó 12. gépesített dandártól vezénylik ki. Soloch megerősítette, hogy a lengyel alakulathoz magyar katonák is csatlakoznak.

A közös, 50 magyar katona részvételével létrehozandó misszióról február végén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is beszélt, miután Budapesten fogadta lengyel hivatali kollégáját, Jacek Czaputowiczot. Soloch kiemelte a libanoni szerepvállalás politikai vonatkozását. Szerinte a közel-keleti misszióban való részvétel „támogatja a lengyel érvelést az Európai Unióval a menekültek befogadásáról folytatott vitában”.

Rámutatott: Lengyelországnak és a visegrádi csoport (V4) többi országának ez ügyben eltér a véleménye Brüsszelétől.

„Egyúttal viszont mutatjuk, hogy tevékenyek vagyunk abban a térségben”

– jelentette ki, majd hozzáfűzte, hogy Lengyelország számára nem közömbösek az Európát a déli irányból érő problémák, ez ügyben „van víziója, és vállalja a katonák által teljesített feladatok költségeit”.

Soloch szerint a libanoni békefenntartó misszió jellege eltér a nemzetközi erőknek a lengyel részvétellel is megvalósuló iraki, illetve afganisztáni misszióétól. Ez utóbbi országokban nagyobbak a fenyegetések, a libanoni-izraeli demarkációs vonal mindkét oldalán viszont „sokkal komolyabb a felsorakozott erő és az ezzel összefüggő feszültség”, az esetleges konfliktusnak komoly következményei lehetnének – értékelte a lengyel államfői hivatal kötelékében működő BBN főnöke.

Az UNIFIL 1978 óta van jelen Libanonban, Lengyelország utoljára 2009-ben vett a  részt a kéksisakosok ottani missziójában. Magyar részről eddig katonai térképészek nyújtottak geoinformációs támogatást az UNIFIL egységeinek a 2006 óta folytatott misszió keretében.