Netanjahu: Izrael nagyszabású hadműveletre készül Gázában

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtöki, dél-izraeli látogatása során kijelentette, a médiában keringő háborús hangulat nem alaptalan: széleskörű gázai katonai hadművelet előkészítése zajlik.

„Elrendeltem katonai csapataink megerősítését, hogy felkészülhessünk egy nagyszabású hadműveletre. Izrael polgárainak tudniuk kell, ha belevágunk egy ehhez hasonló széleskörű akciósorozatba, kemény csapást fogunk mérni a Hamaszra, de csak azután, hogy minden más lehetőséget kimerítettünk”

— mondta a miniszterelnök a gázai erőszakhullám várható fokozódásával kapcsolatban, melyet a Hamasz vezette palesztin tüntetők a „Nagy Visszatérés Menete” zavargássorozat egyéves évfordulójára terveznek.

A tervezett tüntetés, ami a gázai határon folyó erőszakos arab megmozdulásoknak kíván új, erőszakos löketet adni, magában hordozza egy kiújuló Izrael-Hamasz katonai konfliktus lehetőségét.

Fotó: IDF

Az elmúlt hetekben Közép-Izraelt érő rakétatámadások, beleértve az ehetit is, ami megsemmisített egy családi házat, komoly sérüléseket okozva egy héttagú családnak, még valószínűbbé teszi egy regionális konfliktus kirobbanását.

Egyiptom és az ENSZ intenzíven dolgozik a színfalak mögött, hogy megőrizze a törékeny „nyugalmat” a térségben, bár úgy tűnik nem túl sok sikerrel.

Szerdán az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Aviv Kochavi

több katonai egység mozgósítását rendelte el.

Az IDF emellett mesterlövészeket is telepített a gázai határra, hogy semlegesítsék a gázai oldal mesterlövészeit, illetve az onnan érkező robbanószerkezeteket. Emellett megfigyelő drónokkal és harci helikopterekkel is erősítették a délen állomásozó csapataikat.

Eszkalálódik a gázai konfliktus, akár új offenzíva is jöhet

Egyes források szerint az IDF mozgósításba kezdett.

Csütörtökön Netanjahu elnök látogatást tett a gázai határra vezényelt IDF egységek vezetőinél, és egy új Gázai konfliktus lehetőségét is felvetette beszédében:

„Egyre szorosabbra zárjuk a Gázai Övezet körüli biztonsági gyűrűnket.”

Hozzátette, Izrael déli határa nem az egyetlen terület, ahol az IDF egy lehetséges erőszak-kitörésre készülne:

„Több területen mozgósítunk egyidőben.”