Komoly engedményeket kaphatott a Hamász a tűzszünetért cserébe

Megbízott egyiptomi közvetítőkön keresztül tárgyalhatott Izrael és a Hamász — állítja a Times of Israel.

Egyiptomi közvetítők bizottsága tárgyalhatott szombat este és csütörtök reggel a Hamász vezetőségével Gázában — állítja az izraeli lap, mely szerint az egyiptomi tárgyalók az izraeli békeajánlatot adták át.

A delegáció az Erez-átkelőn lépett be a gázai övezetbe, miután izraeli tisztekkel találkoztak, akik tájékoztatták őket kormányuk elvárásairól.

A Yediot Aharonot világhálós kiadása szerint a zsidó állam a Hamász által szervezett, a gázai határon zajló heti tüntetések és éjzsakai zavargások beszüntetését várta el, illetve ígéretet, miszerint a hétvégére meghirdetett nagyméretű tüntetés erőszakmentes lesz.

Tüntetők a gázai határon. Fotó: MEMO

Cserébe Izrael a következőket vállalhatta:

a Kerem Salom-átkelőn áthaladó segélyszállítmányok növelését, az import- és export-szabályozások lazítását, az ENSZ Gázára vonatkozó, foglalkoztatási kezdeményezéseinek támogatását, a gázai halászterületek növelését, illetve az Izraelből érkező áramellátás növelését.

A hírportál szerint az egytiptomi delegáció Yahya Sinwar Hamász-vezető irodájában tárgyalt hajnali kettőig, majd Izraelbe távoztak csütörtökön.

A cikk azt állítja, hogy a Hamász beleegyezett az éjszakai zavargások szervezésének és a robbanószerkezetekkel felszerelet lufik indításának leállításába, azonban a mai nap folyamán több hasonló léggömb is landolt a zsidó állam területén.

A gázai határra szervezett, heti tüntetéseket azonban nem hajlandóak leállítani.

A Há’árec szerint a Hamász egyik tagja azt nyilatkozta, hogy „ilyen követeléseket nem fogadhatnak el [pusztán] izraeli nyomás miatt”.

„Amíg Gáza lakosai nem tapasztalnak változásokat, addig nem haladunk a béke irányába, és a helyzet bármikor robbanhat” — tette hozzá a terrorszervezet szószólója, mintha a békét nem a 2007-ben hatalomra került Hamász veszélyeztetné a régióban.

A Sky News Arabia szerint Izrael egy egyéves tűzszüneti egyezményre is javaslatot tett.

Mint azt lapunk is megírta, a két, rakétázásokkal és bombázásokkal tarkított napot követően a Hamász vezetője győzelmet hirdetett a tűzszünet beálltával.

A Hamász győzelmet, az IDF teljes készültséget hirdetett

Szerdán jelent meg először a nyilvánosság előtt a Hamász terrorszervezet vezetője, Iszmáil Hanije, amióta az izraeli légierő  lebombázta az irodáját