A Hamász győzelmet, az IDF teljes készültséget hirdetett

Szerdán jelent meg először a nyilvánosság előtt a Hamász terrorszervezet vezetője, Iszmáil Hanije, amióta az izraeli légierő  lebombázta az irodáját, és egyből győzelmet hirdetett a “cionista arroganciával” szemben — olvasható az ujkelet.live oldalán.

Előbújva rejtekhelyéről a kétnapos összecsapások után, melyet állítólag egy nem hivatalos egyiptomi közvetítésű tűzszünet zárt le Izrael és az övezetet irányító Hamász között, Hanije ellátogatott egykori irodája romjaihoz Gázavárosban.

Ennyi maradt a Hamász vezető irodájából Gázában az izraeli légicsapás után. Fotó: EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Az erőszak hétfőn hajnalban kezdődött, amikor egy Gázai övezetből indított hosszú hatótávolságú rakéta belecsapódott Saron régióban egy lakóházba, megsebesítve 7 személyt, köztük két kisgyermeket. Válaszul az izraeli légierő megtorlócsapásokba kezdett az övezetben, mely újabb rakétákat eredményezett a gázai terroristák részéről.

Hamász: a rossz idő miatt lőttük Izraelt

A hajnali támadásban heten sérültek meg. A helyi média szerint legfeljebb órák kérdése, hogy mikor következik be a válaszcsapás.

„Az ellenállásé volt az utolsó szó, és Izrael vette az üzenetet. Hálás vagyok mindazoknak, akik segítettek megállítani a cionista arroganciát a Gázai övezetben.”

— jelentette ki Hanije

Egy izraeli diplomáciai tisztviselő azonban visszaszólt a terrorista vezérnek, mondván,

„mielőtt hencegsz, jobb ha új irodát keresel”.

Hanije továbbá sürgette a gázaiakat, hogy minél többen vegyenek részt hétvégén a “Visszatérés Menete” tüntetések első évfordulóján.

Eszkalálódik a gázai konfliktus, akár új offenzíva is jöhet

Egyes források szerint az IDF mozgósításba kezdett.

Az izraeli hadsereg nyilatkozata szerint Aviv Kohavi vezérkari főnök elrendelte, hogy a gázai határnál állomásozó katonák álljanak készenlétben a különböző forgatókönyvekre a régióban.

A teljes cikk itt olvasható.