Az Eurovízió cenzúrázza a Siratófalat

Az eseményt előkészítő médiavállalat szerint ezzel a „kellemetlen helyzeteket” szeretnék elkerülni.

Júdea és Szamária területéről egyetlen turisztikai helyszín sem kap helyet az idei Euróvíziós dalfesztivál imázsfilmjeiben

— derül ki az Arutz Sheva csütörtöki írásából.

A dalfesztivál során szokás szerint minden alkalommal levetítenek egy kisfilmet a helyszínt biztosító ország legnépszerűbb és legismertebb látnivalói közül, ahogy az induló résztvevők ott látogatást tesznek, ám idén jelentős „szelekció” alá vetették az izraeli helyszíneket.

Ahogy korábban többször beszámoltunk róla, a 2019-es Eurovíziós Dalfesztivált május 14. és 18. között rendezik meg Tel Avivban, miután a tavalyi lisszaboni döntőt Netta Barzilai izraeli énekesnő nyerte Toy című dalával.

A műsort előkészítő Kan izraeli csatorna (Israeli Public Broadcasting Corporation) bejelentése szerint úgy döntöttek, hogy egyetlen látnivaló sem kap helyet a nemzetközi viták alapjaként gyakran szolgáló Júdea és Szamária területéről, és még a jeruzsálemi Siratófal is csak az izraeli versenyzők esetében jelenik majd meg.

A csatorna indoklása szerint mindennek kizárólag „művészeti oka” van, és az európai sugárzásért felelős partnerük (EBU) nem adott olyan instrukciót, ami alapján így döntöttek.

Az EBU nyilatkozata szerint a Kan vezetése valószínűleg azért hozta meg ezt az irányelvet, mert

szeretné elkerülni a „kellemetlen helyzeteket” — esetleg negatív híreknek alapot biztosítva szerte Európában.

Pápai Joci Tel-Avivban táncol és forgat

Az ott készült klipet két hónap múlva, az Euróvíziós Dalfesztivál előtt láthatjuk.