Németh Zsolt: „Látványos áttörés tapasztalható a magyar-amerikai kapcsolatokban”

A magyar külügyi bizottság elnöke szerint az Obama-kormányzat „lekezelő narratíváját” felváltotta a kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszéd.

Látványos áttörés tapasztalható a magyar-amerikai kapcsolatokban

— jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Washingtonból az MTI-nek telefonon adott interjújában.

A politikus, aki kilencnapos látogatáson tartózkodik az Egyesült Államokban, kiemelte, hogy

„az Obama-kormányzat lekezelő narratíváját felváltotta a kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszéd”.

Németh — akinek kíséretében van Csenger-Zalán Zsolt, a külügyi bizottság alelnöke is — az amerikai fővárosban kormányzati tisztségviselőkkel,  államtitkárokkal, a nemzetbiztonsági tanács munkatársaival és parlamenti politikusokkal, valamint Kurt Volker ukrajnai különmegbízottal tárgyalt. Előadást tartott a konzervatív Heritage Alapítványnál és találkozott befolyásos kutatóintézetek vezetőivel is.

A külügyi bizottság vezetője fontosnak nevezte a kétoldalú katonai-védelmi megállapodás (DCA) véglegesítéséről folytatott eszmecseréit, és leszögezte, hogy a megállapodást a közeljövőben aláírják.

A magyar politikus kitért arra, hogy az amerikai képviselőház kedden jóváhagyta azt az európai energiabiztonsági törvényt, amely egymilliárd dollárt irányoz elő a közép-európai térség energiabiztonságára. Ezzel összefüggésben utalt az amerikai érdekeltségre a fekete-tengeri gázkitermelésben, illetve a gázvezeték megvalósításában is.

Németh Zsolt kifejtette, hogy washingtoni Kommunizmus Áldozatai Emlékalapítvánnyal együttműködve támogatja azt a kezdeményezést, hogy az Egyesült Államokban szülessen törvény a kommunizmus áldozatainak emléknapjáról. A politikus a hét elején New Yorkban is tárgyalt, és Rosemary DiCarlo ENSZ főtitkár-helyettesnél szorgalmazta, hogy globális emléknapjuk is legyen a kommunizmus áldozatainak.

A külügyi bizottság küldöttsége Washingtonból csütörtökön Los Angelesbe utazik, ahol a magyar diaszpóra tagjaival és a zsidó közösség vezetőivel találkozik.