Elhunyt Entebbe hős pilótája

Michel Bacos, az 1976-ban terroristák által eltérített Air France gép pilótája, aki szabad elvonulás helyett a túszként fogvatartott izraeli utasokkal maradt, 95 évesen távozott az élők sorából.

A hírt Christian Estrosi, Nizza polgármestere jelentette be közösségi média oldalán, kedden.

„Nem volt hajlandó magára hagyni utasait, akiket izraeli vagy zsidó származásuk miatt ejtettek túszul, még ha ez élete kockáztatását is jelentette. Michel bátran visszautasította, hogy megadja magát az antiszemitizmusnak és a barbárságnak.”

Christian Estrosi on Twitter: „Michel #Bacos est décédé. Pilote chez @AirFranceFR, son avion avait été pris en otage le 27/06/1976. Il avait refusé d’abandonner ses passagers, otages parce qu’ils étaient israéliens ou d’origine juive, et ce au péril de sa vie. Pensées pour Rosemary, son épouse et ses 3 fils. pic.twitter.com/wNl4wUmDHi / Twitter”

Michel #Bacos est décédé. Pilote chez @AirFranceFR, son avion avait été pris en otage le 27/06/1976. Il avait refusé d’abandonner ses passagers, otages parce qu’ils étaient israéliens ou d’origine juive, et ce au péril de sa vie. Pensées pour Rosemary, son épouse et ses 3 fils. pic.twitter.com/wNl4wUmDHi

Bacos vezette az Air France 139-es járatát Tel Avivból Párizsba 1976 június 27-én, Athéni megállóval. iután a repülőgép elhagyta Görögországot, négy gépeltérítő terrorista átvette az uralmat a pilótafülke felett, és arra kényszerítette Bacost, hogy a líbiai Bengházi, majd az ugandai Entebbe felé repüljön.

Egy 2016-os interjújában Bacos elmesélte a az izraeli Ynet hírortálnak, hogy a terrorista mögötte ült, és fegyvert szorított a fejéhez.

„Minden alkalommal, amikor más irányba néztem, a nyakamhoz nyomta a fegyver csövét.”

Több nappal később a terroristák különválasztották a zsidó-izraeli túszokat és a többieket. Bacos követelte, hogy a gépeltérítők engedjék oda mindkét csoporthoz.

„Felelős vagyok minden utasért, ezért követeltem, hogy mindet láthassam, akár izraeli akár nem, amikor csak akarom. Kötöttem az ebet a karóhoz, és a németek belementek. Szabadon mozoghattam közöttük külön engedély kérése nélkül.”

Néhány nappal később a terroristák hajlandóak lettek volna elengedni Bacost, legénységét, és az összes nem-zsidó túszt, azonban ő visszautasította a lehetőséget.

„Összehívtam a legénységet, és elmondtam nekik, hogy biztos hogy nem lépünk le, az utasokkal maradunk egészen a végéig. Ők is úgy döntöttek, visszautasítják a szabad eltávozást, mert ez mindannyiunk számára lelkiismereti, szakmai és morális kérdés volt. A Szabad Francia Erők volt tisztjeként el sem tudtam képzelni, hogy csak egy utas is hátrahagyjak.”

A sikeres izraeli mentőakciót követően Bacost többszörösen kitüntették hősies helytállásáért. Többek között még abban az évben megkapta a legmagasabb francia kitüntetést, a becsületrendet, illetve 2008-ban a B’nai Brith International, 2016-ban az American Jewish Committee is díjazta.

Fotó: David Rubinger

Bacos több alkalommal is ellátogatott Izraelbe az incidens után, többek között a mentőakcióban hősies halált halt Joni Netanjahu emlékceremóniájára.

Halálhíre kapcsán többek között a new yorki izraeli konzul, az AJC és az izraeli repülőgép pilóták szövetsége is részvétét fejezte ki, és tisztelgett a hős pilóta előtt.

Az eltérítés után még hat évig szolgált az Air France pilótájaként, mielőtt 58 éves korában nyugdíjba vonult. A nemrég Budapesten előadást tartott egyik izraeli kommandós a Neokohnnak adott interjújában is méltatta a pilótát.

Entebbe kommandósa a mai zsidókérdésekről

Miért érdekes 40 év után egy túszmentés? – kérdi önmagától Rami Sherman, izraeli kommandós a Neokohnnak adott interjújában.