Új Schindler múzeumot építenek Csehországban

A zsidómentő egykori náci, Oskar Schindler nevét viselő oktatási és kulturális intézmény 2021-re épülhet fel.

Negyvenöt évvel Schindler halála után most a krakkói mellett egy újabb múzeumot építenének az egykori náci üzletember nevével fémjelezve. A tervet olyan magánemberek kezdeményezték, akinek ősei korábban tulajdonosai voltak a náci megszállás után Schindler kezébe került gyárnak — írta a Times of Israel.

A brit Arks Fundation honlapján azt írják, hogy mintegy 200 000 eurós ( több, mint 60 millió forint) költségvetéssel 2021-re tervezik a múzeum átadását. Ez az alapítvány annak a Daniel Low-Beernek a tulajdona, akinek családtagjai korábban működtették a gyárat, annak 1938-as elfoglalásáig.

A csehországi Brnenec falujának — Brno városától nem messze lévő — egykori gyárát azután vették el Daniel Low-Beer családjától, hogy a harmadik birodalom annektálta Csehszlovákiát.

Fotó: JTA

Oskar Schindlerre, aki a második világháború alatt náci párttagként kémkedett a Harmadik Birodalomnak, és ezzel párhuzamosan gazdag iparosa és kiszolgálója is lett Hitler Németországának, ma az egyik legismertebb zsidómentő hősként emlékeznek sokan. Tény, hogy mintegy 1200 zsidó neki köszönheti a megmenekülését a biztosnak tűnő haláltól. Erről készítette 1993-ban Oscar-díjak özönét elnyerő hollywoodi filmjét Steven Spielberg.

A múzeum egy lehetőség lenne nem csak arra, hogy életben tartsuk Schindler munkásságát, de bemutatnák a hely történelmét, különösen az egykori zsidó közösséget is, valamint mindezzel a mostani lakók életét is javítani tudnánk

— fogalmazott Daniel Low-Beer, aki szerint az új intézményben oktatási programokat is szerveznek majd a rasszizmus és antiszemitizmus visszaszorítása érdekében.

A gyár, ahol Schindler dolgozott, a kommunizmus alatt is működött. Azonban 2010 óta üresen és elhagyatottan áll. Oskar Schindlert, akiről korábban a Neokohn is írt, élete végéig támogatták anyagilag zsidó túlélők és leszármazottaik, 1974-ben hunyt el. Ő az egyetlen olyan volt náci párti német állampolgár, akit a Cion hegyén, Jeruzsálemben temettek el.

Milliókért árverezték el a náci zsidómentő gyűjteményét

A legendássá vált Oskar Schindler néhány személyes holmijáért fizettek szép összeget a napokban egy bostoni árverésen.